Miljardenverlies voor UBS na afboekingen

De Zwitserse bank UBS heeft enorme verliezen geleden als gevolg van de kredietcrisis. De bank zit voor miljarden in Amerikaanse hypotheekobligaties, die het afgelopen half jaar hun waarde hebben verloren.

Dat maakte UBS vanmorgen bekend. De grootste bank van Zwitserland leed in het vierde kwartaal een verlies van 12,45 miljard Zwitserse frank (7,73 miljard euro). Als gevolg van het beroerde vierde kwartaal boekte de bank ook over het hele boekjaar 2007 een verlies, het eerste sinds het ontstaan van de fusiebank. Over 2007 leed UBS een verlies van 4,4 miljard frank (2,7 miljard euro). In 2006 maakte de bank nog 12,3 miljard frank winst. Ook het eerste half jaar van 2007 was nog goed, toen boekte de bank 8,9 miljard frank winst.

In een toelichting op de cijfers zei UBS vanmorgen dat ook voor 2008 nog problemen verwacht worden. „Afgelopen jaar was een van de lastigste in de geschiedenis”, erkende de nieuwe bestuursvoorzitter van UBS, Marcel Rohner. „De meeste van onze afdelingen bleven gewoon zeer winstgevend, maar de plotselinge ineenstorting van de Amerikaanse huizenmarkt in combinatie met onze grote posities in hypotheekobligaties hebben ons in de min geduwd.”

UBS heeft op die hypotheekportefeuille in totaal 12,6 miljard euro afgeschreven. Dat bracht de kapitaalspositie van de bank in gevaar, waardoor UBS een kapitaalinjectie van 8 miljard euro accepteerde van een staatsinvesteringsfonds uit Singapore en een niet nader genoemde investeerder uit het Midden-Oosten.

Als gevolg van de slechte resultaten ontsloeg UBS al eerder haar bestuursvoorzitter Peter Wuffli, alsmede twee hoge managers van de zakenbanktak en het hoofd van de financiële afdeling.

UBS heeft van de Europese banken het meeste last van afwaardering op de hypotheekobligaties. In Engeland kwam Northern Rock in de problemen door de kredietcrisis. In Duitsland kwamen drie banken in de problemen, IKB, SachsenLB en WestLB, waarvoor inmiddels reddingplannen zijn gepresenteerd.

De Duitse Commerzbank zag ondanks de crisis de winst in 2007 stijgen naar 1,92 miljard euro. Dat is circa een vijfde meer dan de recordwinst van 1,6 miljard euro die Commerzbank in 2006 boekte, zo maakte de bank vandaag bekend.

Lees meer over de kredietcrisis op nrc.nl/kredietcrisis