Kwestie van drukken

Als ‘de pillen’ niet helpen bij hoge bloeddruk, is er vaak wat anders aan de hand. U slikt uw pillen niet. Of uw dokter let niet op.

Wie pillen slikt tegen hoge bloeddruk en de bloeddruk niet naar beneden krijgt, moet eens bij zichzelf te rade gaan of hij wel trouw zijn pillen slikt. Maar het kan ook aan de dokter liggen. Die schrijft misschien te weinig verschillende soorten bloeddrukverlagers voor, of in te lage dosering. Kortweg: de therapie is niet intensief genoeg.

Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse managed care-organisatie Kaiser Permanente. Zo’n organisatie is een soort zorgverzekeraar die ook ziekenhuizen, poliklinieken en gezondheidscentra bezit. Daar verstrekt de organisatie zorg in nature. Kaiser is een verzekeraar die bijhoudt hoe het met zijn patiënten gaat. Zulke zorgverzekeraars zijn er in Nederland nog niet.

Hoge bloeddruk die niet naar beneden gaat, is gevaarlijk. Bij wie het niet lukt – met een gezonder dieet, lager lichaamsgewicht, meer beweging of desnoods pillen – is jaren later de kans groter op een beroerte, een hartstilstand of hartfalen.

Van ruim tienduizend van hun klanten in de Amerikaanse staat Colorado die al wat aan hun hart hadden en ook een te hoge bloeddruk, hield Kaiser een jaar of langer bij of hun bloeddruk genoeg daalde als ze pillen kregen.

Het verhaal erover staat in de Archives of Internal Medicine van deze week. Bij 87 procent daalde de bloeddruk voldoende en bleef hij laag. Bij 8 procent bleef hij eerst te hoog, maar door intensievere medicatie ging hij toch naar beneden. En bij 5 procent blééf hij te hoog.

Dat dat percentage zo klein is, is al een mooi resultaat, schrijft een commentator in het tijdschrift. Kennelijk werkt managed care.

Kaiser weet dan ook iets over de therapietrouw, want Kaiser weet hoeveel pillen de patiënten ophalen bij de apotheek. De klanten moeten bijbetalen voor de pillen, dus verspillen zullen ze ze niet.

Van de 5 procent mensen waarbij de bloeddruk te hoog bleef, slikte een derde niet trouw zijn pillen. En bij eveneens een derde hadden hun dokters de therapie niet geïntensiveerd.

Gevaarlijk wordt het voor de kleine groep die steeds meer en zwaardere pillen krijgt, maar ze onregelmatig slikt.

Goede pillen, schrijft de commentator. Bij falende bloeddrukbehandeling schort het eerder aan de informatie-uitwisseling tussen dokter en patiënt.

In zijn optimisme oppert de commentator dat de bloeddrukcontrole nog kan verbeteren als de informatie over de therapietrouw die nu alleen bij de apotheek en bij Kaiser in de computer zit, ook bekend is bij de dokter. Dan weet die zien of de patiënt zijn pillen slikt.

Hm, het is de vraag of dat het vertrouwen tussen dokter en patiënt zoveel bevordert dat de laatste zijn pillen trouwer inneemt.

Wim Köhler

    • Wim Köhler