Kamer wil beperkte invloed staatsfonds

Nederland mag investeringen van buitenlandse staatsfondsen uit het Midden-Oosten, China en Rusland niet blokkeren. Wel moeten garanties worden ingebouwd om te voorkomen dat staatsfondsen en staatsbedrijven met hun deelneming in Nederlandse ondernemingen politieke invloed gaan uitoefenen.

Dat is de mening van PvdA-Tweede Kamerlid Paul Tang en CDA-Kamerlid Jan ten Hoopen. Morgen zal het kabinet de aan de Tweede Kamer toegezegde notitie over staatsfondsen in de ministerraad bespreken. Ministers Wouter Bos (Financiën, PvdA) en Maria van der Hoeven (Economische Zaken, CDA) hadden de notitie met informatie over de handelwijze van staatsfondsen afgelopen herfst toegezegd in verband met onrust in de Kamer over de snelle opmars van het staatskapitalisme. Ook de groeiende invloed van staatsbedrijven zoals het Russische Gazprom waren aanleiding voor de Kamer om op maatregelen aan te dringen.

Ten Hoopen vindt dat deelnemingen van staatsbedrijven en staatsfondsen op Europees niveau getoetst moeten worden. Tang sluit dit niet uit. Het PvdA-Kamerlid wil in ieder geval „een slot op de deur” door de ondernemingskamer het recht te geven een staatsfonds het stemrecht tijdelijk te ontnemen indien sprake zou zijn van ongewenste politieke invloed.

Bij staatskapitalisme handelt het om beleggingsfondsen die in handen zijn van staten (zoals Koeweit, Saoedi-Arabië, China en Rusland) en die wereldwijd strategische belangen in ondernemingen en banken kopen. In Amerika hielden bezorgde senatoren overnames tegen van een oliebedrijf door een Chinese staatsoliemaatschappij en enkele havens door het emiraat Dubai.

Staatsfondsen: pagina 17