Jouw liefde is een verloren liefde

Het is Valentijnsdag.

Vandaag het laatste deel in een serie: hoe win je je verloren liefde weer terug?

Valentijnsdag. Niemand geeft er iets om. Commerciële onzin, zeggen ze. Toch is er die opwinding, zijn er kriebels in de buik, houdt men achteloze oogjes op de brievenbus. Jij niet. Jouw liefde is geen anonieme afzender op die kaart met beren. In jouw maag alleen een steen, in je keel een brok. Jouw liefde is een verloren liefde. Hij heeft een ander. Of hij wilde – hè bah – ‘even wat meer ruimte voor zichzelf’.

Drie tips hoe je je verloren liefde kunt heroveren.

Tip 1. Doe klassiek: schrijf brieven

Het lijkt een achterhaald concept, de liefdesbrief. Maar sinds Cyrano zijn er maar weinig beter beproefde methoden geweest om je gevoelens kenbaar te maken. En dat je in deze tijden de moeite neemt om A4’tjes vol te pennen, in plaats van om vier uur ’s nachts een hatelijk doch smekend sms-je (k heb je nodig gvd x) te schrijven, doet je geliefde vast goed. Verlaag je niet. Maak geen verwijten. En doe geen voorstellen waar je niet achter staat (Goed, dan nemen we wél een kind). Het mooie van schrijven is dat je de tijd hebt om na te denken. Som jullie fijne momenten op, breng subtiel het gevoel dat jullie ooit deelden in herinnering, smeer desnoods een beetje van die lekkere haarwax op het papier. Als de brief niet werkt, heb je in ieder geval je gedachten geordend.

Tip 2. Doe modern: les op het web

Wie zijn geliefde wil terugwinnen, schaamt zich niet voor een beetje desperate googlen. Voor gebroken harten bestaan talloze zelfhulpsites, met namen als gettinghimback.net.

Wijze lessen: 1. Zet je ego aan de kant, 2. Zeg sorry voor alles wat misging, 3. Verander je slechte gewoonten, maar verander niet je persoonlijkheid. De sites wijzen je ook op wat vooral niet te doen: 1. Stuur geen bloemen, 2. Zég niet dat je veranderd bent, maar bewijs het in je gedrag en 3. Ga vooral niet uit wraak naar bed met zijn beste vriend.

Goed, dat kon je zelf ook bedenken. Wie bereid is geld uit te geven aan het terugwinnen van zijn ex, kan kijken op breakupcures.com. En als je écht in uiterste nood bent, zijn er sites vol Regain Lost Love Potions en liefdesspreuken met ‘100 procent resultaat’. Ook dat kost wat, uiteraard.

Tip 3. Doe moderner: gebruik een e-alias

Als schrijven met pen niets voor jou is, kun je ook proberen Cyrano op een modernere manier te interpreteren. Voor deze methode is een lange adem vereist. Heeft je ex zich ingeschreven bij een datingsite? Treur niet om zijn interesse voor anderen, maar maak er gebruik van. Meld je aan onder een andere naam, en zoek een mooi fotootje van een niet-Nederlandse schone. Jullie kennen elkaar door en door; dus het invullen van een profiel naar zijn voorkeur is niet moeilijk.

Al snel zijn jullie druk aan het chatten. Houd dit vol, en ontmasker jezelf voorlopig niet. Je geliefde zal verbaasd zijn door zijn nieuwe chatpartner. Die treft precies de juiste toon, maakt de goede grappen, voelt hem perfect aan. Stuurt de ex aan op een ontmoeting, verzin dan een smoes, tot je er zeker van bent dat hij verliefd is op zijn internetliefde. Pas dan maak je jezelf bekend. Natuurlijk, hij zal zich even bedrogen voelen. Maar dan realiseert hij zich dat jullie contact niet voor niets zo bijzonder was. En alles zal goed komen.

    • Janna Laeven