Israël rekent op wraak

Israël heeft zijn ambassades en andere vertegenwoordigingen in het buitenland in staat van paraatheid gebracht en zijn troepen langs de grens met Libanon versterkt in verband met mogelijke wraakacties voor de moord op Hezbollahcommandant Mughniyeh. Volgens Hezbollah zit Israël achter Mughniyehs dood. De Israëlische regering heeft dat ontkend.

Onder andere in Israëlische vliegtuigen en op schepen zijn de veiligheidsmaatregelen verscherpt, aldus radio Israël. Een maand na de Israëlische moordaanslag op Hezbollahleider Abbas Moussawi in 1992 werd – volgens Israël door Mughniyeh – een aanslag gepleegd op de Israëlische ambassade in Buenos Aires.

Verscheidene bondgenoten van Hezbollah riepen Hezbollah op Mughniyehs dood te wreken. Hezbollah zelf heeft alleen laten weten dat zijn conflict met Israël „heel lang” is.

Veel Israëlische analisten zijn ervan overtuigd dat de inlichtingendienst Mossad wel degelijk achter de moord zit. Commentator Ofer Shelah vroeg zich in de krant Ma’ariv af of de dood van Mughniyeh de verwachte vergelding wel waard is. (Reuters, AP)