Internet Weblog van de dag

Rusland: belangrijke speler Moscow. Kremlin. Photo by Oleg Klimov Klimov, Oleg

Supermachtstatus. Op zijn weblog Moskou schrijft Michel Krielaars over diep verlangen van veel Russen:

„Veel Russen willen dat hun nieuwe president, Dmitri Medvedev (hij wordt in veel Russische kranten ‘de opvolger’ genoemd, dus ik ga er maar van uit dat hij de winnaar van de komende presidentsverkiezingen is), van Rusland weer een belangrijke speler op het internationale toneel maakt. Terug naar de supermachtstatus dus, zoals we die kennen uit de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw. Dat verlangen naar die supermachtstatus blijkt uit een opiniepeiling van het Levada-centrum, dat altijd heel betrouwbaar is. Volgens die peiling verwacht 51 procent van de ondervraagden dat Rusland onder Poetins opvolger weer een supermacht wordt.

Slechts 9 procent van hen wil dat de nieuwe leider goede betrekkingen onderhoudt met het Westen. Terwijl de ‘liberale’ leden uit Poetins regering, vicepremier en minister van Financiën Koedrin voorop, juist vinden dat goede betrekkingen met het Westen essentieel zijn voor Ruslands toekomst. Volgens hen zou Rusland zijn agressieve toon in zijn buitenlandse politiek moeten matigen, in plaats van de hele tijd maar te dreigen met vergeldingsmaatregelen als er in het buitenland iets gebeurt dat het niet zint.”

Lees verder over het Russische verlangen naar macht op nrc.nl/moskou