Herwinnen is simpeler dan winnen

Schrijfster Saskia de Coster (1976) belicht de liefde in een vierdelige korte serie.

Vandaag het laatste deel.

Verliezen is moeilijk, winnen is makkelijk. Herwinnen is nog makkelijker. Ook wat betreft de zaken van het hart.

(We zullen het niet hebben over het waarom van uw pogingen iemand terug te winnen. U hebt daar uw redenen voor. Iemand proberen terugwinnen is zielig. Het is een sport voor slechte verliezers. Dat weet u ook wel, maar u hebt uw redenen. U doet mij een beetje denken aan een koe die meel eet van gemalen koeienbeenderen. Haar koeienlichaam krijgt een déjà vu, want dat voedsel smaakt verdacht bekend. Er ontstaat kortsluiting in haar hersens, zij krijgt de dollekoeienziekte. Echt waar, probeert u het ook maar eens.)

Ik mag mij niet druk maken over uw pathetische gedrag, ik ga u helpen. Ik citeer uit mijn grote Ervaringsboek Inzake S/Ex-partners Terug Opscharrelen, hoofdstuk Een Goed Telefoongesprek.

U belt uw ex en vertelt dat u net de uitslagen van de bloedproeven gekregen heeft. En dat uw ex een zitmeubel moet zoeken. Dan vertelt u dat het lichaam van uw ex aangevallen wordt door tumoren, in de volksmond heel soms kankerbulten geheten. U stelt voor om uw ex de laatste dagen van zijn leven te begeleiden, bij te staan, en ook seksuele bevrediging te geven.

U belt uw ex en vertelt dat u net de uitslagen van de bloedproeven gekregen heeft. En dat uw ex een zitmeubel moet zoeken. En dan zegt u dat hij met dat zitmeubel naar u moet komen. Voilà: u woont weer samen.

U belt uw ex en vertelt dat u net de uitslagen van de bloedproeven gekregen heeft. En dat uw ex een zitmeubel moet zoeken. Voor u het weet loopt u weer samen rond, op zoek naar de design zetelbankhangmat uit geperste mongoolse lamafossielen waar u koortsachtig naar op zoek bent sinds een vriend er u drie jaar geleden over sprak.

Kijk, ik heb net mijn Grote Ervaringsboek voor u opengeslagen op bladzijde drieëntachtig. Ik deed dat graag en gratis en voor niets.

Alvorens iemand mij een proces aandoet, wil ik meegeven dat de zaken van het hart altijd een grote onzekerheid met zich meebrengen. Liefde is een beetje als azijn. Ideaal om de boel te ontkalken en te doen glanzen, maar niet om je ogen mee te reinigen – je wordt er blind van. Voorzichtig zijn, altijd!