Grontmij wijst kritiek hedgefonds Midlin af

Investeringsmaatschappij Midlin vindt dat ingenieursbedrijf Grontmij maatregelen moet nemen om het vertrouwen van de belegger te herwinnen. Grontmij zegt vandaag de kritiek niet te begrijpen.

Midlin, een hedgefonds met een belang van 1 procent in Grontmij, stelt dat het bedrijf eigen aandelen moet inkopen of een superdividend uit moet keren. Ook moet de directie een direct belang krijgen in een hogere beurskoers door aandelen te kopen of opties te nemen.

Financieel directeur Douwe van der Werf zegt verbaasd te zijn over de plotselinge kritiek van Midlin, dat investeert in bedrijven met een waarde van maximaal 3 miljard euro. „De strategie is goedgekeurd door de aandeelhouders”, aldus de bestuurder. Grontmij had in 2006 een omzet van 533,9 miljoen euro met een winst van 21,9 miljoen.

Het uitkeren van een superdividend ziet Van der Werf niet zitten. Grontmij heeft een eigen vermogen van rond de 30 procent van het balanstotaal. „Dat moet ook om aan tenderprocedures mee te kunnen doen”, zegt de financieel directeur. Ook zit het bedrijf door de overname van het Hongaarse Canor met een bankschuld van 65 miljoen euro. „We hebben niet genoeg contanten aan boord om een superdividend te bekostigen”, aldus Van der Werf.

Volgens Grontmij heeft de directie via een bonus, die elke drie jaar wordt uitgekeerd, een direct belang bij de koersontwikkeling.

Rond het middaguur was de koers met 5 procent gestegen naar 23,84 euro per aandeel.