Groei economie grootste in jaren

De Nederlandse economie is in het laatste kwartaal van vorig jaar zeer sterk gegroeid. Heel 2007 is een gunstig jaar geweest.

Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat vanmorgen de eerste raming over het vierde kwartaal vrijgaf. 2007 kan voor Nederland voorlopig het laatste gunstigste economische jaar geweest zijn. Volgens dinsdag uitgelekte ramingen van het Centraal Planbureau groeit de Nederlandse economie in 2008 nog maar met 1,75 procent, en in 2009 met 2 procent. Oorzaken zijn de kredietcrisis en een terugval van de economie in de Verenigde Staten.

Het volume van het bruto binnenlands product (bbp) nam in het laatste kwartaal toe met 4,4 procent ten opzichte van een jaar geleden. Dat is de sterkste groei in ruim zeven jaar. Het is zelfs hoger dan het ook al zeer gunstige derde kwartaal, toen de economie met 4,2 procent expandeerde. De groei voor heel 2007 komt daarmee uit op 3,5 procent, nadat 2006 al een relatief hoge groei van 3 procent te zien gaf.

Met name de buitenlandse handel en de aardgasproductie zijn verantwoordelijk voor de gunstige uitkomst. Hoewel de export met 6,4 procent wat minder toenam dan in 2006, bleef in 2007 de invoergroei, met 5,6 procent, sterk achter. Het toenemende handelsoverschot weegt zwaar mee in de berekening van de economische groei. Dit effect was het sterkst in het vierde kwartaal. Ook investeringen deden het vrij goed, met een toename van 4,9 procent in 2007. Huishoudens gaven 2,1 procent meer uit, en de overheid 2,9 procent.

De Nederlandse economie deed het vorig jaar veel beter dan die van Duitsland, dat vanmorgen ook met cijfers kwam. Gecorrigeerd voor verschillen in werkdagen kwam de Duitse groei over het vierde kwartaal uit op 1,8 procent, en voor heel 2007 op 2,6 procent.

Sprint economie: pagina 15