Griekse gevangenis

Athene. Het Comité ter Preventie van Foltering (CPT) van de Raad van Europa heeft een vernietigend rapport uitgebracht over de omstandigheden in Griekse gevangenissen. Het rapport over 2007 beschrijft talloze gevallen van erbarmelijke huisvesting, verwaarlozing, mishandeling en foltering (zelfs elektrisch) van gedetineerden, vooral van immigranten en vluchtelingen. De ernstigste klacht geldt de straffeloosheid: daders komen er vaak af met overplaatsing of boetes, maar de meeste gevallen worden geseponeerd. Het CPT volgt de toestand in Griekenland sinds 1993 nauwgezet. De gesignaleerde tekortkomingen worden steeds ernstiger, de uitgebrachte adviezen steeds dringender. Van de 25 aanbevelingen uit 2005 is er niet één opgevolgd, aldus het rapport. Noorwegen heeft besloten asielzoekers niet meer terug te sturen naar Griekenland ”omdat hun leven daar gevaar loopt”. Asielzoekers in Europa moeten worden teruggestuurd naar het eerste Europese land van aankomst, om daar asiel aan te vragen.