Gevonden: 280 miljard dollar

Vierhonderd miljard dollar, zo hoog zal het bedrag oplopen dat in de financiële sector moet worden afgeschreven als gevolg van de kredietcrisis. Dat zei tenminste de Duitse minister van Financiën Steinbrück ten, na de bijeenkomst van de G7 afgelopen weekeinde in Tokio.

De Duitse opmerking zorgde deze week voor consternatie. Omdat tot nu toe 120 miljard aan stroppen bekend is gemaakt door Amerikaanse en Europese banken, is er kennelijk nog 280 miljard dollar zoek. Dat is geen klein bedrag, en speculaties gonsden al snel rond over de aard, en vooral de locatie van nieuwe verliezen in de banksector. Bankverzekeraar ING werd daar eergisteren nog het slachtoffer van, toen het gerucht ging dat het concern tussen de 6 en 8 miljard dollar aan afschrijvingen zal melden als het volgende week zijn jaarcijfers presenteert. ING ontkende categorisch, maar dat kon niet verhinderen dat het aandeel kortstondig met 6 procent in elkaar zakte.

Maar hoe kom je nu op 400 miljard? Toevallig is het ING zelf dat deze week de verklaring gaf. Aan de andere kant van de Chinese Muur die door het concern loopt, maakten economen van de bankverzekeraar een doorwrochte analyse over de nog te verwachten stroppen in de financiële sector.

De bankeconomen voorzien verdere problemen in de Amerikaanse markt voor commercieel onroerend goed, de zogenoemde ‘monoline-insurers’ die obligaties en allerlei andere complexe financiële producten verzekerden, én de markt voor credit default swaps. Dat zijn onderlinge verzekercontracten tegen wanbetaling van rente en aflossing van obligatieleningen.

ING komt uit op een totale schatting van 400 miljard dollar aan verliezen – precies het cijfer van Steinbrück.

Nu is elke schatting, hoe consciëntieus berekend ook, op dit moment een slag in de lucht. Vast staat wel dat de herkapitalisatie van getroffen banken kennelijk nog maar net is begonnen. Dat deze sector op de beurs zo geleden heeft komt niet alleen door de verslechterde winstvooruitzichten. Als er voor tientallen, of zelfs honderden, miljarden aan nieuwe aandelen moet wordt uitgegeven om het eigen vermogen weer op peil te krijgen, dan zal de winst straks ook nog eens over veel meer aandelen worden uitgesmeerd.

En ook burgers en bedrijven zullen de gevolgen merken van het vermogensverlies van 400 miljard dollar. Op de achterkant van een envelop komen de economen op een mogelijke wereldwijde krimp van de kredietverlening met rond de 4.000 miljard dollar. Zelfs de bankverzekeraar heeft maar één woord voor dit mogelijke vooruitzicht: ‘scary’.

Maarten Schinkel