Geen tijd voor de sportschool

Anita Buiteman-Brouwer (39) is raadslid voor de VVD.

Ze kan het raadswerk doen omdat ze eigen baas is.

Voor de sportschool of een hobbyclub heeft ze geen tijd. Samen met haar man runt Anita Buiteman-Brouwer (39) een organisatiebureau, waarvoor ze fulltime werkt. Ze hebben twee kinderen. En ze is raadslid voor de VVD in Tiel.

Voor het raadswerk is ze zo’n twee à drie avonden per week op pad. Inclusief leeswerk is ze er tussen de vijftien en twintig uur per week aan kwijt. Zonder haar man had ze het niet kunnen doen, zegt ze. „Als ik weg ben, moet hij er voor de kinderen zijn.”

Het lukt Buiteman werk en raadswerk te combineren, juist omdat ze eigen baas is. „Maar iemand die in loondienst werkt is misschien minder flexibel. En het maakt ook uit of je op een uur rijden van je woonplaats werkt, of op twee minuten van je huis – zoals ik.” Het college werkt ook mee. Bij elk voorstel vraagt de raad een samenvatting van zo’n twee velletjes. „Dat scheelt leeswerk.”

Alle VVD-fractieleden in Tiel hebben een fulltime baan. Bij andere partijen is dat anders. „Enkele gepensioneerde heren, een studente.” Voor alle partijen wordt het moeilijker om geschikte kandidaten te vinden, zegt Buiteman. „Mensen met veel capaciteiten gebruiken die vaak al voor allerhande werkzaamheden. Die zijn druk.” Buiteman ontvangt een vergoeding van „ongeveer 700 euro netto”. De hoogte hangt samen met het aantal inwoners. Maar: „Raadsleden in een kleine gemeente hebben het ook vaak druk terwijl daar een kleinere vergoeding tegenover staat.”