Geen boete voor samenscholen

Zeven jongeren die terechtstonden voor overtreding van een samenscholingsverbod in de Utrechtse wijk Kanaleneiland zijn gisteren door de rechtbank vrijgesproken. Tegen de zeven was een boete van 240 euro geëist. Volgens de rechter moet sprake zijn van een dreigende houding van de samenscholende groep. Dat doet volgens de gemeente niet ter zake. De kantonrechter in Utrecht vindt die gemeentelijke interpretatie te ver gaan. Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep. Woordvoerder Hallebeek laat weten dat het samenscholingsverbod van kracht blijft. „Alleen we zullen wat terughoudender moeten zijn in het handhaven.” In oktober vorig jaar werd besloten tot het samenscholingsverbod. In Kanaleneiland-Noord veroorzaakte een groep van tachtig jongeren veel overlast. (NRC)