Fossiel 445 miljoen oude degenkrabben ontdekt in Canada

Rotterdam. Degenkrabben van 445 miljoen jaar oud zijn ontdekt in de Canadese provincie Manitoba. Dat berichten Canadese wetenschappers in de jongste editie van het Britse wetenschappelijke tijdschrift Palaeontology. De fossielen zijn 120 miljoen jaar ouder dan de oudst bekende degenkrabben tot nu toe. De wetenschappers spreken van een levend fossiel omdat de 445 miljoen oude soort, Lunataspis aurora gedoopt, alleen in details verschilt van de moderne degenkrab (Limulus polyphemus). Het enige majeure verschil, licht bioloog David Rudkin van het Royal Ontario Museum per e-mail toe, is dat het middelste lichaamssegment van L. aurora is opgebouwd uit twee stukken. Bij alle andere fossiele en moderne degenkrabben is dit een segment uit één stuk.