Engeland rijk, Real nog rijker

De Britse ponden mogen rollen in de Premier League. Maar liefst drie Engelse clubs staan in de topvijf van de Football Money League, het mondiale klassement van de voetbalclubs met de grootste omzet. Manchester United klom na een sportief succesvol seizoen van de vierde naar de tweede plaats met een omzet van 315 miljoen euro. Ook Chelsea (283 miljoen) en Arsenal (264 miljoen), dankzij de intrek in het nieuwe Emirates Stadion, staan met stip in de topvijf.

Real Madrid is voor het derde seizoen op rij de ‘rijkste’ voetbalclub, met een omzet van 351 miljoen euro.

Grootste daler in de lijst is Juventus. Na een jaar voetballen in de Serie B is de Italiaanse club gekelderd van de derde naar de twaalfde plaats. Ook Barcelona zakte een plaatsje, van de tweede naar de derde positie, met een bedrag van 290 miljoen euro.

Nederlandse clubs komen in de toptwintig niet voor. Wel zes Engelse, vier Duitse, vier Italiaanse, drie Spaanse, twee Franse en een Schotse club.

De lijst wordt samengesteld door adviesbureau Deloitte. De totale omzet van de toptwintig steeg met 11 procent, tot 3,7 miljard euro. Dat is drie keer zo veel als tien jaar geleden na de eerste publicatie van de Money League.

Wellicht kan Manchester United Real Madrid van de nummer-éénpositie verstoten volgend jaar. Een succesvol Champions League-seizoen en de toegenomen televisie-inkomsten zouden voor genoeg opbrengsten kunnen zorgen om het gat met Real te dichten. (Reuters)