‘Doorbraak’ moordzaak Benazir Bhutto

In het onderzoek naar de moord op ex-premier Benazir Bhutto heeft de Pakistaanse politie naar eigen zeggen een doorbraak bereikt: twee arrestanten zouden hebben bekend de moordenaar te hebben geholpen. De twee, die vorige week zijn gearresteerd, zouden hebben toegegeven de moordenaar die Bhutto op 27 december vermoordde, Saeed alias Bilal, een zelfmoordgordel en een pistool te hebben gegeven. „Hun bekentenis is een belangrijk bewijsstuk in de zaak”, aldus een woordvoerder van de politie.

Bhutto kwam om na een verkiezingsbijeenkomst in Rawalpindi. Saeed vuurde toen enkele schoten af en blies zich vervolgens op. Volgens de Pakistaanse autoriteiten en Scotland Yard stierf ze toen ze door de schokgolf van de explosie met haar hoofd tegen het dak van de open auto stootte. Bhutto’s aanhangers menen overigens dat ze is doodgeschoten.

De twee arrestanten werden gisteren geïdentificeerd als Hasnain Gul en Rifaqat. Beiden zouden banden hebben onderhouden met moslimextremisten. Een van hun vrienden kwam om het leven tijdens de bestorming, door het leger, van de Rode Moskee in Islamabad, in juli vorig jaar.

De politie onderzoekt nog of de twee banden hebben gehad met Baitullah Mehsud, een extremistische tribale leider die door de Pakistaanse overheid en door de Amerikaanse inlichtingendiensten verantwoordelijk wordt gehouden voor de moord op Bhutto.

Volgens een recente opiniepeiling denkt bijna de helft van de Pakistanen dat overheidsinstanties of politici met banden met president Musharraf de moordaanslag op Bhutto hebben gepland. (Reuters)