Doden in studie toch direct gevolg probiotica

Door toediening van probiotica zijn wel degelijk patiënten gestorven, in de Utrechtse studie naar het effect van de ‘goede bacteriën’ bij een alvleesklierontsteking. Dat onderbouwen de auteurs in het onderzoeksverslag, dat vanochtend openbaar gemaakt is in het medische tijdschrift The Lancet.

Zij laten zien dat bij negen patiënten een deel van de darm afstierf na toediening van het bacteriemengsel. Dat was bijna altijd dodelijk. Onder de patiënten die een nepmiddel kregen, kwam die bijwerking niet voor. Met statistiek maken de wetenschappers duidelijk dat dat verschil niet is ontstaan doordat de patiënten die ‘goede bacteriën’ kregen, bij voorbaat al zieker waren.

Bij de studie, die in vijftien Nederlandse ziekenhuizen is uitgevoerd, stierven 33 mensen: 24 patiënten in de probioticagroep, 9 in de controlegroep. Drie weken geleden maakten de onderzoekers die sterftecijfers bekend, maar zij wilden toen niet ingaan op de oorzaak. Het tijdschrift verbood dat de publicatie vooraf ingezien kon worden, zoals dat in de medische wereld gebruikelijk is.

De conclusie dat preparaten met goede bacteriën dodelijk kunnen zijn, werd daarop met scepsis ontvangen. De Duitse chirurg en probioticadeskundige dr. Nada Rayes, die de studie had ingezien, benadrukte dat bij toeval meer patiënten in de probioticagroep waren ingedeeld die al uitgevallen organen hadden. Dat kan ook afsterven van de darm veroorzaken. Rayes vertelde deze krant al eerder over de ‘necrotische darm’ bij de probioticapatiënten.

Ook andere deskundigen opperden dat de resultaten op toeval berustten. Die conclusie noemen de Utrechtse onderzoekers echter ‘onverantwoord’. Er waren wel enige verschillen tussen de patiëntengroepen, erkennen zij, maar die waren klein. Dr. Marc Besselink: „Als je dat verschil meeneemt in de berekening, blijft de eindconclusie gelijk.” De auteurs vinden dat probiotica dus ongeschikt zijn voor ernstig zieken op de intensive care.