Derde recordjaar voor Randstad

Uitzendconcern Randstad heeft een derde recordjaar op rij gehad. Vorig jaar boekte de nummer drie van de uitzendwereld een omzet van 9,1 miljard euro, 12 procent hoger dan het jaar ervoor. De nettowinst steeg met 7 procent ten opzichte van 2006 tot 384 miljoen euro, zo maakte Randstad vanmorgen bekend.

In het laatste kwartaal van 2007 viel de totale nettowinst tegen door een eenmalige belastingafboeking van 22,7 miljoen, maar zonder die eenmalige afschrijving zou de groei toch nog 6 procent bedragen. Met 118,5 miljoen euro was de nettowinst alsnog hoger dan analisten verwachtten. Beleggers reageerden positief op de cijfers, het aandeel Randstad steeg vanmorgen met 8,6 procent tot 27,22 euro per aandeel.

Concurrent Vedior liftte mee op de goede resultaten en boekte een stijging van 4,2 procent aan de Amsterdamse AEX. Bestuursvoorzitter Ben Noteboom van Randstad verwachtte vanmorgen dat de overname van Vedior door Randstad half april rond is. De Europese Commissie moet de deal nog goedkeuren. Noteboom verwacht voor 25 februari een officieel overnamebod bij de Autoriteit Financiële Markten in te dienen. Het voorlopige bod hield een mix van contanten en aandelen in: 9,50 euro contant en 0,33 aandeel Randstad per aandeel Vedior. Noteboom wilde niet zeggen of door de samenvoeging merknamen verdwijnen. Wel verdwijnen er vestigingen in de landen waar Vedior en Randstad beide actief zijn, zoals Nederland.

Noteboom zei nog niet veel te merken van een economische teruggang en is „niet pessimistisch”. „Alleen in de Verenigde Staten presteerden we vorig jaar licht beneden het niveau van de markt”, aldus Noteboom. De omzet van het standaard uitzendwerk van Randstad daalde afgelopen jaar in Noord-Amerika met 26 procent ten opzichte van 2006, maar dat werd goedgemaakt door 52 procent groei van de specialistische tak. Randstad compenseert de lagere economische groei met streng personeelsbeleid en sloot in de VS een aantal vestigingen.