Crunchy heart

1 of 2 hartvormige borstplaatvormenplantaardige oliebakpapier25 gram gepelde hazelnoten62 gram goede roomboter 110 gram kristalsuiker1 eetlepel ahornsiroop (natuurvoedingswinkels)1 eetlepel kokend water30 gram bittere chocolade, in stukjesdruppels van witte couverturechocolade (chocolatiers)

Een krokant hart van karamel met hazelnoten en chocolade is aardig om te maken voor Valentijnsdag. De romantische ruikertjes of de handgeschreven briefjes van weleer zijn vervangen door reukloze rode rozen of valentijnskaarten met hartjes en tortelduifjes. Maar een zelfgemaakte attentie doet het altijd beter, dus aan de slag.

Bereiding: Wie die ouderwetse metalen borstplaatvormen heeft, moet de binnenrand daarvan insmeren met olie. Of knip van bakpapier een groot hart, leg dit op een iets groter geknipt hart van aluminiumfolie en duw het uitstekende folie als een rand omhoog.

Kneus de hazelnoten onder een deegroller tot grove stukjes. Smelt de boter in een wijde pan, roer met een houten lepel de suiker erdoor en laat het geheel zónder veel roeren tot lichtbruine karamel koken. Roer dan de ahornsiroop en het kokende water erdoor en kook de karamel onder nu en dan omroeren in tot 290 graden Celsius op een suikerthermometer, of tot de karamel op de pollepel – in koud water gedompeld – meteen hard is. Roer dan snel van het vuur af de hazelnoten door de karamel.

Giet de hete massa in de metalen borstplaatvormen (of de zelfgemaakte vorm) tot een hoogte van 2-3 mm en druk met de steel van de pollepel even op de metalen rand van de borstplaatvormen zodat de karamel er niet onderdoor loopt; bij zelfgemaakte hartvormen houdt het aluminiumfolie de karamel tegen.

Breek de chocolade in stukjes en verdeel die over de hete harten. Strijk de chocolade, zodra hij zacht is, met de wijsvinger over het gehele oppervlak uit. Versier de harten met witte chocoladedruppels (of iets anders kleurrijks dat eetbaar is). Laat afkoelen en opstijven en neem de harten uit de vormen. Verslavend snoepgoed.

FLORINE BOUCHER

Morgen: Marmelade easy way