Congres: verbied CIA harde verhoren

De Amerikaanse Senaat heeft gisteren een wetsvoorstel aangenomen dat de inlichtingendienst CIA zou verbieden gebruik te maken van ruwe verhoortechnieken, waaronder het omstreden waterboarding, dat inhoudt dat een verdrinkingsdood wordt gesimuleerd. Het Huis van Afgevaardigden nam al een soortgelijk wetsvoorstel aan.

Het voorstel ligt nu bij president Bush. Die heeft al gezegd elke wet die het handelen van de CIA beperkt, niet te zullen tekenen. Naar verwachting ontbreekt in beide kamers van het Congres de tweederde meerderheid om een presidentieel veto te omzeilen.

Het wetsvoorstel bepaalt dat de CIA (een civiele dienst) alleen nog 19 verhoortechnieken mag toepassen die zijn vastgelegd in een legerhandleiding. Naast waterboarding zouden ook het uit de slaap houden en het blootstellen van verdachten aan extreme tempraturen verboden worden. Deze tactieken zijn toegepast op sommige van de personen die de VS de afgelopen jaren in hun zogenoemde ‘War on Terror’ hebben opgepakt en die nu, voor zover bekend, allemaal vastzitten op de marinebasis Guatánamo Bay in Cuba.

Maandag maakte het Pentagon bekend dat zes mannen die daar vastzitten worden aangeklaagd voor hun veronderstelde betrokkenheid bij de aanslagen van 11 september. Onder hen is ook het Pakistaanse Al-Qaeda-kopstuk Khalid Sheikh Mohammed. In maart 2007 gaf het leger transcripten van verhoren van Mohammed vrij, waarin hij ‘bekende’ „van a tot z” bij de aanslagen betrokken te zijn geweest.

Toen CIA-directeur Michael Hayden begin deze maand voor het eerst officieel erkende dat in 2002 en 2003 waterboarding werd gebruikt, noemde hij de naam van Mohammed als een van de drie personen op wie de techniek is toegepast. (AP, Reuters)