Cadeau van scheidsrechter zet PSV op goede spoor

PSV’er Danko Lazovic, die een strafschop versierde en het tweede doelpunt maakte, houdt Helsingborgs-spelers Andreas Jakobsson van de bal. Foto AP PSV player Danko Lazovic who scored PSV's second goal, center, vies for the ball with Helsingborg player Andreas Jakbsson, left, during their UEFA Cup round of 32 soccer match at the Philips stadium in Eindhoven, Netherlands, Wednesday Feb. 13, 2008. (AP Photo/Peter Dejong) Associated Press

PSV2Helsingborgs IF0

Ruststand 2-0. 7. Simons 1-0 (pen), 33. Lazovic 2-0. Scheidsrechter: Kapitanis (Cyp). Toeschouwers: 21.500.

Hoe vaak zal het zijn voorgekomen dat de spits die met een fopduik een strafschop versiert, de scheidsrechter er zelf op gaat wijzen dat die een ernstige vergissing heeft begaan door de bal op de stip te leggen? Danko Lazovic, de Servische aanvaller van PSV, keek gisteren na zijn biecht verbaasd op van het antwoord dat hij vervolgens kreeg van arbiter Costas Kapitanis. „Ik vond het er wel één”, merkte de leidsman droogjes op nadat Timmy Simons de bal feilloos achter doelman Daniel Andersson van Helsingsborgs IF had geschoten.

Lazovic brak met een onsportieve actie de wedstrijd in de derde ronde van het UEFA-Cuptoernooi open. De Zweedse verdediger Andreas Landgren speelde de bal in zijn eigen strafschopgebied te ver voor zich uit waardoor de 24-jarige nummer negen van PSV plots vrij voor de keeper kwam te staan. Lazovic liet zich opzichtig vallen. De profvoetballer probeerde dit seizoen in de eredivisie al zo vaak met een schwalbe de scheidsrechter te verleiden tot een strafschop, dat hij de schijn tegen heeft. Kapitanis bleek daarvan duidelijk niet op de hoogte. Onder luid gejuich van het publiek werd een duikeling nu wel beloond. „Dit was duidelijk geen Nederlandse scheidsrechter”, zei de spits lachend. „Eén ding weet ik nu wel zeker: in de eredivisie krijg ik er nu nooit meer één.”

Lazovic, die gisteren na een half uur spelen zelf de 2-0 voor zijn rekening nam, was weer eens belangrijk voor PSV. De technische staf gaf hem de voorbije weken de voorkeur boven topscorer Danny Koevermans. De Servische international bouwde dit seizoen een haat-liefdeverhouding op met de Eindhovense aanhang. Het is aandoenlijk om te zien hoe graag de hard werkende Lazovic van meerwaarde wil zijn voor zijn ploeg. In al zijn ijver gaat hij zich echter te vaak te buiten aan vreemde buitelingen en geklaag bij de scheidsrechter.

De wijze waarop de aanvaller zich soms laat vallen wordt in Zuid-Europa professioneel genoemd, maar Noord-Europeanen verafschuwen doorgaans dergelijk gedrag. „Spelers zoals Luis Suarez (spits van Ajax, red.) en ik hebben nu eenmaal een naam opgebouwd in Nederland”, stelde Lazovic. „We kunnen weinig goeds meer doen.”

Lazovic kwam afgelopen zomer over van Vitesse als opvolger van de naar Sevilla vertrokken Arouna Koné. De aanvaller, die aanvankelijk mislukte bij Feyenoord, hoopt in Eindhoven in de voetsporen te kunnen treden van zijn landgenoot Mateja Kezman. Vooralsnog is Lazovic bij PSV beter gebleken dan middelmatige voorgangers als Robert, Gerald Sibon en Diego Tardelli. Maar een spits van de buitencategorie zoals Romario, Luc Nilis, Ronaldo of Ruud van Nistelrooy is hij nog zeker niet. En waarschijnlijk zal Lazovic die status ook nooit bereiken. Neemt niet weg dat hij in de eredivisie en in wedstrijden zoals gisteren tegen het matige Helsingborgs IF van waarde is voor zijn ploeg.

Lazovic begon gisteren op zijn favoriete positie in de punt van de aanval, maar dat gold niet voor alle PSV’ers. De afgelopen weken werd hij vanaf de vleugels ondersteund door de Hongaar Balazs Dzsudzsak en de Peruaan Jefferson Farfán. De laatste werd gisteren het slachtoffer van een tactische omzetting. De coaches Dwight Lodeweges en Jan Wouters hadden daartoe na een langdurig overleg aan het bed van de zieke hoofdtrainer Sef Vergoossen besloten. PSV was vooraf met name bevreesd voor de spitsen Henrik Larsson en Razak Omotoyossi. „Ik vind het niet raar om de ploeg in een Europese wedstrijd aan te passen”, stelde Lodeweges na afloop. „We speelden nu met een 3-5-2-formatie. Daarmee wilden we de kracht van Helsingsborgs IF voorin weghalen en achterin de zwaktes blootleggen.”

PSV slaagde maar ten dele in de opzet. Na de vroege openingstreffer kwam de Nederlandse landskampioen een paar keer in de problemen tegen de nummer acht van Zweden. Zoals zo vaak de voorbije jaren sleepte doelman Gomes zijn ploeg door de moeilijke momenten heen. Na het tweede doelpunt van Lazovic – die attent reageerde na een afgeslagen schot van Ibrahim Afellay – was de wedstrijd gespeeld. Het laatste uur van het duel was slaapverwekkend. PSV hoefde niet meer zo nodig en Helsingborgs IF kon eenvoudigweg niet beter.

De Eindhovense supporters begonnen uit balorigheid om Danny Koevermans te roepen. De populairste aanvaller van PSV mocht Lazovic een kwartier voor tijd vervangen, maar kon dit keer geen hoofdrol opeisen. Die eer ging naar de Cypriotische scheidsrechter Kapitanis, de enige man die tot schrik van Lazovic zelf een fopduik nota bene beloonde met een strafschop.

    • Koen Greven