Brussel kwaad op VS om passagiergegevens

BRUSSEL. De Europese Commissie is niet te spreken over pogingen van de Verenigde Staten om met een aantal EU-lidstaten aparte afspraken te maken over het uitwisselen van persoonsgegevens van vliegtuigpassagiers. De VS en de Europese Unie maakten daar vorig jaar juni al afspraken over. Maar de Amerikanen proberen nu met een aantal Oost-Europese landen nog verder gaande regelingen te treffen. ”Onaanvaardbaar”, zei een hoge EU-ambtenaar gisteren. ”Wij onderhandelen niet met Californië over zaken die in Washington geregeld worden. Dat zou respectloos zijn en we verwachten van de VS dat zij ook respect hebben voor onze wetten en systemen.” In het akkoord van vorig jaar werd afgesproken dat negentien categorieën van persoonsgegevens voor de vlucht worden verstrekt aan de VS.