Beiroet alert bij massale demonstraties

Honderdduizenden Libanezen zijn vandaag in Beiroet de straat opgegaan voor twee conflicterende bijeenkomsten: de begrafenis van Hezbollahcommandant Imad Mughniyeh en de herdenking van de moord op ex-premier Rafiq Hariri op 14 februari 2005.

Hezbollah leidt de door Syrië gesteunde, shi’itisch-christelijke oppositie die is gewikkeld in een harde machtsstrijd tegen de door het Westen gesteunde sunnitisch-druzisch-christelijke regering van premier Siniora.

De meerderheid in het Libanese parlement, die wordt geleid door Hariri’s zoon Saad Hariri, had de Libanese bevolking de afgelopen weken opgeroepen vandaag massaal de herdenking van de moord op de ex-premier bij te wonen. De moord aan Hariri wordt aan Syrië toegeschreven.

Hezbollah drong er gisteren bij zijn aanhang op aan in zo groot mogelijke getale de rouwplechtigheden voor Mughniyeh bij te wonen. Volgens Hezbollah zit Israël achter de moord op Mughniyeh.

Om in de toch al gespannen sfeer geweld te voorkomen zijn achtduizend militairen ingezet. Burgers is het verboden wapens te dragen. Winkels en scholen zijn dicht. Een demonstratie tegen de aanhoudende stroomonderbrekingen in een shi’itische voorstad van Beiroet ontaardde kort geleden in onlusten, waarbij zeven doden vielen, onder wie aanhangers van Hezbollah. Tegen de achtergrond van de politieke impasse, waardoor Libanon sinds november zonder president zit, groeit de vrees voor hervatting van de Libanese burgeroorlog.

Mughniyeh, die wegens zijn rol in talrijke terreuracties sinds de jaren tachtig met name door de Israëlische en Amerikaanse autoriteiten werd gezocht, werd dinsdag gedood bij een bomontploffing in de Syrische hoofdstad Damascus. Hezbollah noemde hem gisteren „een leider op wiens leiderschap we trots zijn en een martelaar door wiens martelaarschap we worden geëerd”. Verwacht werd dat Hezbollahleider Nasrallah, die ondergedoken leeft, vandaag de rouwplechtigheid via een videoverbinding zou toespreken.

Iran, steunpilaar van Hezbollah, condoleerde vandaag „alle Libanezen” met „deze grote martelaar”. Daarentegen zei een Amerikaanse regeringswoordvoerder dat „de wereld een betere plaats is zonder deze man”. „Op de een of andere manier is hij ter verantwoording geroepen”, zei hij. (Reuters, AP, AFP)

Fotoserie op nrc.nl/buitenland