Alleen Dreft maakt echt goed schoon

Foto WFA/Gert Gort WFA38:SCHOONMAKEN OLIEVOGELS:MODDERGAT;13FEB2008- Vogelopvangcentrum Fugelpits heeft de handen vol aan Duitse olievogels. Gaatske Wiersma van de vogelopvang is druk bezig met het schoonmaken van een honderdtal met olie besmeurde zwarte zee-eenden die eerder deze week waren binnengebracht. Vandaag werden de vogels in de vogelwasmachine schoongemaakt met Dreft, volgens Gaatske het enige schoonmaakmiddel dat echt werkt. De vogels zijn het slachtoffer geworden van olievervuiling bij Fohr langs de Duitse Noordzeekust. WFA/ab/str. Gert Gort WFA WFA

Deze zwarte zee-eend is één van de 230 vogels die zijn opgevangen in Fûgelpits, een kustasiel vlakbij het Friese Moddergat. In totaal zijn tienduizend vogels het slachtoffer geworden van een olievlek bij Fohr, aan de Duitse Noordzeekust. Waar de stookolie vandaan komt, is onbekend.

Gisteren zijn de medewerkers van Fûgelpits begonnen met het schoonmaken van de vogels, vooral zwarte zee-eenden, eidereenden en zeekoeten. Om hun ingewanden te reinigen hebben de beesten eerst medicijnen gekregen. Het schoonmaken gebeurt in een speciale ‘vogelwasmachine’ met Dreft, het enige schoonmaakmiddel dat echt werkt, volgens Fûgelpits. De meeste vogels maken het goed, slechts drie zijn tot nu toe overleden.

Fûgelpits is een van de vijf kustasielen in Nederland en biedt ruimte aan enkele duizenden vogels. De naam is afgeleid van de woorden ‘fûgel’ (vogel) en ‘pits’ (van pitstop).

Lees meer over de vogelwasmachine op fugelspits.nl