Ze is heel blij. En een reis houdt ze af

Nog één nachtje slapen en het is Valentijnsdag.

Vandaag: drie signalen waaraan je kunt zien dat je geliefde verliefd is op een ander.

Ze was gek op je, kreeg geen genoeg van je. Jullie gingen samen ‘oplopen’ – je ging zelfs mee naar haar ouders, maar nu is het een jaar later en je denkt: volgens mij is ze verliefd op een ander. Die twijfel! Voordat je het weet ben je net zo paranoïde jaloers als Hans Teeuwen in zijn show Dat dan weer wel, als hij zich voorstelt hoe zijn vriendin in een kroeg op het biljart genomen wordt door een brede kerel, terwijl ze uitroept: „Veel lekkerder dan Hans! Veel lekkerder dan Hans!”

Gelukkig zijn er drie signalen waaraan je glashelder kunt zien of ze overweegt naar de volgende kei in de vijver te springen.

Signaal 1. Jezelf

Het ligt aan jezelf. Het is zo eenvoudig: ze wordt pas verliefd op een ander is als jij er met je hoofd niet meer bij bent. Als jij het contact als vanzelfsprekend bent gaan zien en vergeet om het nodige onderhoud te plegen. Let op: ‘onderhoud plegen’ is niet ‘er bovenop gaan zitten’, in tegendeel. Waar het om gaat: er zijn als het nodig is. En dat luistert nauw.

Dus als je samen eet, wat echt niet dagelijks hoeft, zet die tv niet aan, maar heb aandacht voor het moment. Breng, ook al zit je eigen hoofd vol van de dag, even de energie op om het verhaal van de ander aan te horen. Laat je partner vertellen. En als ze chagrijnig is: schiet niet in de contramine, zet je eroverheen, sta erboven. Geef haar ruimte. Merk je dat jij liever voor een makkelijker weg in je relatie kiest? Ga dan op zoek naar signaal 2.

Signaal 2. Blijdschap

Ze is vrolijk. Ze is zelfs heel vrolijk. Alleen als jij iets zegt, dan kan het zijn dat ze als een blad aan een boom omslaat. „Ach jij”, zucht ze dan.

Het hoeft trouwens helemaal niet stom te zijn wat je zegt: hoe leuker je opmerking, hoe meer ze wordt geconfronteerd met haar dilemma. Jij of hij?

Het kan ook dat zelfs jij haar humeur niet meer kan verpesten. Dat ze eigenlijk alles wel goed vindt. In haar hoofd, in haar inbox, op haar werk, overal is hij immers.

Als je volgens je eigen berekeningen te weinig hebt geïnvesteerd in je relatie, maar je vriendin is tóch blij, dan kan je daar vraagtekens bij plaatsen. Het is tijd voor de ultieme test: op zoek naar signaal 3.

Signaal 3. Geen vakantie

Begin over een vakantie. Zeg dat je moe bent, dat je weinig tijd voor haar hebt gehad en dat je denkt dat jullie er veel baat bij zullen hebben om er even tussenuit te gaan.

Stel een romantische bestemming voor, eentje waar zij altijd al naartoe wilde. Barcelona bijvoorbeeld. Of Toscane.

Let goed op hoe ze reageert. Zie je paniek in haar ogen? Zie je de maar-dan-zie-ik-hem-niet-blik? Dan is het te laat.

Je bent haar kwijt.