Wolken en mist

Het stralende voorjaarsweer van de afgelopen dagen is even voorbij. Vanochtend al was het op de meeste plaatsen grijs en mistig, morgen zal dat niet anders zijn. Vanaf vrijdag keert de zon terug, maar er volgen wel een paar koude nachten met lichte, lokaal matige vorst. Bepalend voor het weer in Nederland is een krachtig hogedrukgebied, waarvan het centrum de komende dagen via Noorwegen en Denemarken naar het noorden van Duitsland trekt. Aan de oostflank van dit systeem stroomt zeer koude lucht het noordoosten en oosten van Europa binnen. Omdat het hogedrukgebied tegelijkertijd naar het zuiden trekt, gaat de meeste van die koude lucht aan ons voorbij. Toch gaan ook hier de temperaturen omlaag en volgen in het weekeinde koude nachten.

Vanavond en vannacht breiden mist en laaghangende bewolking zich weer uit. Bij maar weinig wind dalen de temperaturen tot rond het vriespunt. Morgen begint de dag mistig en grijs, maar op de nadering van een zwakke storing trekt de mist snel op. De wolkenvelden blijven. Tijdens de passage van de storing wordt geen noemenswaardige neerslag verwacht. Omdat opklaringen erachter pas in de nacht naar vrijdag vanuit het noordoosten het land binnenkomen, is er morgen weinig zon. De temperaturen schommelen in de middag rond 6 graden.

Na morgen keert de zon terug in het weerbeeld. Vrijdag, zaterdag en zondag lijken zonnige dagen te worden met maar weinig wind. In de nachten vriest het 3 tot 6 graden, overdag wordt het plus 5 graden.