Was The Rocket nu een gebruiker of niet?

Een honkbalster loopt de deur plat bij Amerikaanse Congresleden. Roger Clemens wil met een charmeoffensief duidelijk maken dat hij écht geen dope heeft gebruikt.

Roger Clemens (45) was een brute pitcher die van intimidatie zijn handelsmerk maakte op weg naar 354 overwinningen. Op genegenheid voor het politieke bedrijf had niemand hem ooit kunnen betrappen. De zelfverklaarde patriot uit Houston, Texas, voelde zich meer op zijn gemak tussen de Amerikaanse troepen in de woestijn van Irak dan onder politici.

Maar sinds hij vorig jaar december in het Mitchell-rapport werd beschuldigd van het gebruik van steroïden en groeihormonen heeft Clemens een opmerkelijke verandering ondergaan. In de aanloop naar zijn getuigenis, later vandaag, over zijn mogelijke dopegebruik voor een commissie van het Congres, heeft hij zich opgedrongen aan parlementsleden. Clemens sprak van ‘een geweldige ervaring’. Congresleden zijn in zijn ogen inmiddels ‘echte mensen’.

Na vandaag is duidelijk of het charmeoffensief van Clemens heeft gewerkt. In de speciale hoorzitting, die live op nationale televisie wordt uitgezonden, neemt de werper plaats naast zijn voormalige persoonlijke trainer, Brian McNamee. McNamee beweerde in het honkbalrapport over doping dat hij Clemens zestien injecties met steroïden en groeihormonen toediende. Clemens ontkende, McNamee houdt voet bij stuk.

Veertig parlementsleden buigen zich nu over de kwestie. Ook zij staan onder druk. Voor veel Amerikanen vormt de hoorzitting de ontknoping van het steroïdenschandaal dat deze sport in zijn greep heeft. Daarbij gaat het om de vraag of het Amerikaanse honkbal in staat is schoon schip te maken. Op ieder woord van Clemens zal worden gelet, niet alleen door politici maar ook door FBI-agenten. Wordt hij op leugens betrapt, dan kan hij een gevangenisstraf krijgen van maximaal vijf jaar.

Onduidelijk is of McNamee zijn zaak heeft geholpen door vorige week ineens met nieuw bewijs voor de dag te komen: een injectiespuit, verbandgaas en (reageer)buisjes. Spuit en gaas werden volgens hem destijds door Clemens gebruikt en zouden sporen van steroïden bevatten. McNamee beweerde bovendien dat hij niet alleen Clemens maar ook diens echtgenote met groeihormonen heeft ingespoten. Dat zou zijn gebeurd op verzoek van Clemens, vlak voordat hij en zijn vrouw in 2003 poseerden voor het ‘badpaknummer’ van Sports Illustrated.

Via zijn advocaat liet McNamee weten het nieuwe bewijsmateriaal vorig jaar bewust te hebben achtergehouden voor de onderzoekers naar het gebruik van stimulerende middelen in honkbal. De reden: hij voelde destijds nog sympathie voor Clemens, met wie hij jarenlang vriendschappelijk was omgegaan. Nadat Clemens in januari een in het geheim opgenomen telefoongesprek met McNamee liet horen was het met die sympathie gedaan. Sindsdien is het volgens zijn advocaat ‘oorlog’.

Eén van de advocaten van Clemens, Lanny Breuer, heeft het tonen van het nieuwe bewijsmateriaal aangegrepen voor het plegen van karaktermoord op McNamee. Breuer, die eerder oud-president Bill Clinton bijstond tijdens de Monica Lewinksy-affaire, noemde McNamee ‘een gestoorde man met een obsessie om Clemens te vernietigen’. ‘Wie doet zoiets nou?’, aldus Breuer over de bewering van McNamee dat hij het bewijsmateriaal tegen Clemens jarenlang had bewaard, voor het geval dát.

Breuer en een andere advocaat van Clemens, Rusty Hardin, hebben geen mogelijkheid onbenut gelaten om de aandacht af te leiden van de zaak zelf: was The Rocket een gebruiker van dope of niet? Wie zich tot de feiten beperkt weet dat het er in dat opzicht niet goed voorstaat. De geheime getuigenis van diens vriend en oud-ploeggenoot (bij de New York Yankees en de Houston Astros) Andy Pettitte is daarbij cruciaal én inmiddels deels uitgelekt. Pettitte zou tegen stafleden van het Congres hebben gezegd dat Clemens over het gebruik van groeihormonen door hemzelf en zijn echtgenote zou hebben gesproken. Pettitte, die aanvankelijk vandaag ook aanwezig zou zijn, heeft besloten thuis te blijven. Naar verluidt omdat hij het niet kon verdragen op televisie zijn vriend te verlinken.