Volleybal: definitief niet naar ‘Peking’

Het Nederlands vrouwenvolleybalteam is gepasseerd voor de opengevallen plaats bij het derde en laatste olympische kwalificatietoernooi (OKT3), eind mei in Tokio. De wereldvolleybalbond FIVB heeft die plek aan Puerto Rico gegund. Voor Nederland is daarmee de laatste weg naar de Olympische Spelen in Peking definitief afgesneden.

De ruimte voor het toernooi in de Japanse hoofdstad ontstond door afzeggingen van Kenia en Peru, die een play-off hadden moeten spelen om de achtste en laatste plaats. Nadat ook Egypte en Uruguay geen interesse bleken te hebben, besloot de FIVB Puerto Rico aan te wijzen. Als beweegreden wordt een evenredige, continentale bezetting van het olympische volleybaltoernooi genoemd.

Op die evenredigheid heeft Joop Alberda, technisch directeur van de Nederlandse volleybalbond NeVoBo, wel wat aan te merken. Hij wijst erop dat de FIVB ongevoelig is voor het Nederlandse argument om Europa, zoals gebruikelijk, met vijf teams bij de Spelen vertegenwoordigd te laten zijn. „Wij hebben de FIVB meermalen laten weten dat we, gezien de mondiale krachtsverhoudingen, een voorstander zijn van de verdeling: vijf landen uit Europa, twee uit Noord-Amerika, twee uit Zuid-Amerika, twee uit Azië en één uit Afrika. Nu draait het erop uit dat Europa maar met vier landen in Peking aanwezig zal zijn en Noord-Amerika zeer waarschijnlijk met drie.”

Het negeren van Europa in het algemeen en Nederland in het bijzonder voor het OKT3, heeft volgens Alberda vooral te maken met het ontbreken van Nederlandse bestuursleden bij de FIVB. Nederland heeft te weinig invloed en speelt een marginale rol in het lobbycircuit. Daar moet in de ogen van Alberda verandering in komen. Om die reden hebben bondscoach Avital Selinger en de international Ingrid Visser onlangs een bezoek aan de FIVB gebracht en bezoekt Alberda binnenkort, in gezelschap van mannencoach Peter Blangé, het hoofdkantoor in Lausanne. Volgens Alberda zijn die bezoekjes vooral bedoeld om de relatie met de FIVB te verbeteren.