Voer voor verliefden

Hoe weet je dat je partner verliefd is op iemand anders? Met deze vraag houden we ons vandaag bezig op de Vanavondpagina’s. Het antwoord lijkt me duidelijk. Verlies van eetlust + afwezige blik aan tafel = vreemdgaan. De uitdaging is om zo’n dromer of droomster weer bij les te halen. Benodigdheden: loeihete chilipepertjes + een flinke portie meedogenloosheid.

Miang Kam is een onschuldig ogend Thais gerechtje. Frisse groene blaadjes die aan tafel worden gevuld met allerhande ingrediënten en een weelderige saus op basis van palmsuiker. Alle smaken zitten erin: zuur, zout, bitter, pittig en zoet. Ik vul een blaadje voor jou, jij eentje voor mij. Als je niet beter wist, zou je denken dat dit fingerfood bij uitstek bedoeld is voor geliefden. Maar wee degene die zijn hoofd er niet bij houdt. Een jaloerse partner kijkt niet op een pepertje meer of minder.

Onderstaand recept is gebaseerd op Thai Food, van David Thompson. Alle ingrediënten zijn verkrijgbaar bij Aziatische winkels. Voor verse betelblaadjes moet je geluk hebben, maar die zijn te vervangen door grote spinaziebladeren.

4 cm galanga (laoswortel), in schijfjes

een mespunt trassi

8 kleine rode pepertjes, fijngesneden

1 eetlepel gedroogde garnalen

3 eetlepels pinda’s, geroosterd en grof gehakt

6 eetlepels geraspte kokos, geroosterd

250 g lichte palmsuiker

4 eetlepel vissaus

3 eetlepels tamarindewater

2 limoenen, schoongeboend en met schil en al in piepkleine blokjes gesneden

een stuk gemberwortel, in piepkleine blokjes gesneden

2 sjalotjes, kleingesneden

een handje verse korianderblaadjes, grof gehakt

een handje kleine, roze garnalen

een stuk of 20 betelblaadjes of grote spinaziebladeren

verder nodig: een vijzel

Maak eerst de saus. Doe de galanga, trassi, gedroogde garnalen, 3 rode pepertjes, 1 eetlepel pinda’s en 3 eetlepels kokos in de vijzel en stamp en wrijf tot een fijne pasta. Doe de palmsuiker samen met 60 ml water in een steelpan. Breng aan de kook, draai het vuur wat lager. Laat de suiker al roerend smelten en laat de siroop vervolgens een paar minuten indikken.

Voeg de vissaus toe, samen met de kokospasta en laat al roerend nog een paar minuten koken. Voeg het tamarindewater toe, haal de pan van het vuur en laat afkoelen. Proef of er nog zout, suiker of tamarinde bij moet en doe de saus in een schaaltje.

Zet kleine kommetjes met de rest van de pepertjes, pinda’s en kokos, de limoen, gember, sjalot, koriander en de garnalen op tafel. Leg de betelblaadjes of spinazie op een schaal en zet die, net als de zoete saus, ernaast.

De bedoeling is dat de blaadjes worden gevuld met kleine hoeveelheden uit elk schaaltje.

Wat kook jij voor je geliefde? Vertel erover op www.nrcnext/koken