Vijftien jaar voor moord op jonge drugsdealer

De rechtbank in Alkmaar heeft gisteren de 37-jarige Emiel T. uit het West-Friese Bovenkarspel veroordeeld tot een celstraf van vijftien jaar wegens de moord op Pascal Keijzer. Keijzer was een verslaafde drugsdealer van 16 jaar uit Hoogkarspel, die op Koninginnedag vorig jaar werd vermoord. De 41-jarige medeverdachte Michel van B. uit Enkhuizen kreeg een celstraf van acht jaar opgelegd voor het medeplegen van gewelddadige diefstal met dodelijke afloop.

Keijzer werd op in zijn hals gestoken en daarna met een auto overreden. Uit forensisch onderzoek bleek later dat hij aan de gevolgen van dit laatste overleed. Zijn vader, Jack Keijzer, spant zich sinds de dood van zijn zoon in om ouders te waarschuwen voor de gevolgen van drugsgebruik door jongeren, vooral in West-Friesland.

Pascal Keijzer en T. hadden op Koninginnedag een afspraak, waarbij Keijzer aan T. cocaïne zou verkopen. Hiervoor was het slachtoffer met T. en Van B. meegegaan in de auto waarmee deze kwamen aanrijden. Eerder zou de jongen aan T. drugs van slechte kwaliteit hebben verkocht. Volgens de officier van justitie had T. daarom met Pascal nog een appeltje te schillen.

De twee verdachten hebben in de zaak tegenstrijdige verklaringen afgelegd. Zo stelde Van B. dat T. de 16-jarige op de Parallelweg in de gemeente Wervershoof heeft neergestoken en overreden. T. zei daarentegen dat hij Pascal alleen een duw heeft gegeven, waardoor de jongen viel. Hij probeerde Pascal overeind te helpen, maar Van B. kwam eraan en begon op het lichaam van het slachtoffer te springen. Verder heeft hij verklaard dat hij per ongeluk over het lichaam van de jongen is gereden. Op de zitting stelde hij echter het slachtoffer niet overreden te hebben.

Lees de uitspraak en meer over het vele drugsgebruik in West-Friesland: nrcnext.nl/links