Vale kan rustig afwachten met Xstrata

Vale is er niet in geslaagd de wereld van Xstrata op z’n kop te zetten. Het Braziliaanse ijzerertsconcern, voorheen bekend als CVRD, deed de afgelopen dagen een overnamepoging ter waarde van 39 miljard pond (52,5 miljard euro), die de Britse concurrent volgens ingewijden met gemak wist te pareren. Vale bood eenvoudigweg te weinig en deed dat ook nog eens te snel.

Het bod van de Brazilianen van ongeveer 40 pond per aandeel, dat bestond uit een mengeling van contanten en aandelen, was een blindganger. Het vertegenwoordigde slechts een bescheiden premie van 24 procent ten opzichte van de aandelenkoers van Xstrata op 7 november, de dag vóór het bod van BHP Billiton op Rio Tinto het startsein gaf voor de overnamekoorts in de mijnbouwsector. Nu de winstmarges historische hoogtepunten hebben bereikt en de metaalprijzen stijgen, spelen mijnbouwconcerns als Xstrata maar al te graag tikkertje.

De dalende beurswaarde van Vale – 11 procent lager sinds BHP Rio benaderde – maakte de overeenkomst nog onaantrekkelijker. De aandelenkoers van Vale is wisselvalliger dan die van Xstrata, voor een deel als gevolg van de bemoeienis van de Braziliaanse overheid, die bepaalt wie er in de raad van commissarissen van Vale komt te zitten. Zij heeft tevens de beschikking over ‘gouden aandelen’, waarmee zij bepaalde strategische besluiten kan blokkeren.

Het is onduidelijk of Vale de cirkel makkelijk rond zal weten te krijgen. Het verhogen van het bod met meer aandelen kan de eigen koers nog verder onderuithalen. Extra contanten zijn wellicht niet wenselijk voor Glencore, dat naar verluidt liever aandelen krijgt. En de wensen van Glencore, met een belang van 35 procent de grootste aandeelhouder van Xstrata, leggen veel gewicht in de schaal.

Maar één optie voor Vale is gewoon rustig afwachten. Het vijandige bod van BHP op Rio is in een impasse beland nu de mededingingsautoriteiten zich erover buigen. Die hele procedure kon wel eens negen maanden gaan duren. Terwijl het uit de fusie voortkomende monster van 350 miljard dollar (240 miljard euro) het gevecht aangaat met Brussel, kan Vale de kat uit de boom kijken en zien of zijn koers weer aantrekt.

Bovendien heeft Vale de grootste horde al genomen. Het bedrijf is er aldus ingewijden in geslaagd 50 miljard dollar aan kredieten los te weken bij zijn banken. Na de pijn te hebben geproefd van een te vroeg pieken, kunnen de Brazilianen het zich nu veroorloven rustig aan te doen.

John Foley

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com.