Ultimatum aan Moslimomroep

DEN HAAG. Het Commissariaat voor de Media eist dat de Nederlandse Moslimomroep (NMO) voor het einde van februari weer een representatief bestuur heeft. Mocht dat niet het geval zijn, dan kan de zendtijd van de omroep worden beperkt of zelfs geheel worden ingetrokken. Dat heeft minister Ronald Plasterk (OCW, PvdA) gisteren gezegd in reactie op vragen van het PVV-Kamerlid Martin Bosma. Eind november verdween de liberale alevitische stroming uit het bestuur van de NMO. Aan de eis van het Commissariaat dat de alevieten weer in het bestuur zouden worden toegelaten, heeft de omroep nog niet voldaan. De aanleiding voor Bosma`s vragen was een uitzending van de actualiteitenrubriek NOVA afgelopen vrijdag. Daarin werd gezegd dat conservatieve moslims de macht binnen de NMO hebben overgenomen. Zo werd de liberale directeur Frank William ontslagen en werden verscheidene programma`s geschrapt waarin ruimte was voor afwijkende geluiden. Plasterk zei de zorgen van het PVV-Kamerlid over deze ontwikkeling in de omroep te delen. De NMO behoort tot de zogeheten 39f-omroepen. Volgens artikel 39f van de Mediawet kan het Commissariaat zendtijd toewijzen aan kerkgenootschappen en genootschappen op geestelijke grondslag, zoals de Islam.