Uitrusten is er bij vermoeid PSV nog even niet bij

PSV speelt vanavond in het UEFA-Cuptoernooi tegen Helsingborgs. De spelers van de landskampioen dreigen overbelast te raken. De Zweedse competitie ligt al sinds het najaar stil.

Coach Sef Vergoossen noemde vorige week ‘vermoeidheid’ het grootste gevaar voor de selectie van PSV. De coach van de Nederlandse landskampioen zette een dag voor het duel tussen PSV en Heerenveen uiteen welke inspanningen zijn staf en de spelers de voorbije weken hadden moeten leveren. „We hebben aansprekende resultaten behaald tegen clubs als Ajax, Feyenoord en AZ. De grote vraag is hoe lang deze ploeg het vol kan houden. De sleet zit er volgens mij nog niet op, maar dat kan zo anders zijn”, stelde Vergoossen op trainingscomplex De Herdgang.

Een dag later haakte de coach zelf met griep af en stapten de spelers van PSV na een zwaarbevochten gelijkspel tegen Heerenveen vermoeid van het veld.

Na een rustdag begon de selectie van PSV zonder de zieke hoofdtrainer aan de voorbereiding op het UEFA-Cupduel met Helsingborgs IF, dat al weken geen officiële wedstrijd meer heeft gespeeld. Onder leiding van de assistent-coaches Dwight Lodeweges en Jan Wouters werkten de PSV’ers gisteren de voor het grootste deel besloten training af in het Philips Stadion. Carlos Salcido volgde het laatste deel van de oefensessie zittend in de dug-out. „Het zijn echt heel zware weken voor me geweest”, legde de Mexicaanse verdediger uit. „Vorige week speelde ik nog met Mexico in de Verenigde Staten. Toen ik vrijdag terugkwam in Nederland wilde ik alleen maar slapen. Midden in de nacht was ik klaar wakker. De volgende dag vertelde ik de trainer dat ik moe was, maar ik moest gewoon spelen. Geloof het of niet, maar tijdens de wedstrijd viel ik bijna in slaap.”

Salcido was niet de enige speler die na afloop van de wedstrijd tegen Heerenveen bijna niet meer op zijn benen kon staan. De moegestreden Otman Bakkal werd na een uur gewisseld voor Edison Mendez. De middenvelder had zich net als Dirk Marcellis en Ismail Aissati al wegens vermoeidheid afgemeld voor het Olympisch elftal van Foppe de Haan. Jan Kromkamp stond zaterdagavond in de slotfase te hyperventileren.

Lodeweges probeerde gisteren een verklaring te zoeken voor de fysieke problemen van zijn spelers. „Je hebt allereerst te maken met spelers die doordeweeks interlands moeten afwerken. Jason Culina is zelfs even naar Australië geweest”, zei de oud-voetballer van Go Ahead Eagles. „Maar het heeft ook te maken met de manier van spelen. Als het niet helemaal goed staat, moeten spelers veel meer lopen. Dat was tegen Heerenveen het geval. Dat is zo’n wedstrijd waarin je na een kwartier al stuk kan komen te zitten. Als alles wel volgens plan gaat heb je als speler soms het gevoel dat je wel drie wedstrijden kunt spelen. Ik zie de fysieke problemen tegen Heerenveen dan ook als een incident.”

PSV kwam vorig seizoen door het zware nationale en internationale programma zo in de problemen dat de ploeg bijna volledig in elkaar stortte. Zo viel de Braziliaanse topverdediger Alex weg met een hamstringblessure. Het voelde bijna als een opluchting toen Liverpool de weg naar de halve finales in de Champions League versperde. De landstitel kon op de laatste speeldag nog ternauwernood veilig worden gesteld. Onder leiding van Vergoossen hoopt PSV een terugval te voorkomen.

Vergoossen weet als geen ander dat juist een jonge spelersgroep zoals PSV snel te kampen krijgt met fysieke problemen. „Met trainingen probeer ik daar rekening mee te houden. Als sommige jongens fitter denken te worden door te rusten moet je daar gehoor aan willen geven. Aan de andere kant wil ik wel dat ze ritme blijven houden. Zo laat ik Danny Koevermans met het tweede spelen. Het gaat er dan niet om of hij goed of slecht speelt, maar dat hij negentig minuten op een groot veld staat.”

Volgens de hoofdtrainer van PSV staan de fysieke problemen van de hedendaagse profs niet op zich. Vergoossen: „Het voetbal is in de loop der jaren erg veranderd. De belasting is veel groter geworden. Maar bij de jeugd ontbreekt het vaak aan de basis. Op scholen wordt vaak geen goede lichamelijke opvoeding meer gegeven. Daar moet je als voetbalclub op inspringen. Je moet zoveel mogelijk zaken in eigen hand proberen te houden. En dan heb ik het ook over zaken als medische zorg, de voeding en de mentale begeleiding van spelers. Daar moet je energie in steken.”

Vergoossen stelde de afgelopen dagen alles in het werk om vanavond de ontmoeting tegen Helsingborgs persoonlijk bij te kunnen bijwonen. Uitrusten is er bij PSV nu eenmaal even niet bij.