Tunesiërs achter Deense moordplan

Twee van de drie mannen die gisteren zijn aangehouden in verband met plannen om een Deense cartoonist te vermoorden, zijn afkomstig uit Tunesië. De derde is een uit Marokko afkomstige Deen.

De 73-jarige Kurt Westergaard was een van de twaalf tekenaars die in 2005 een omstreden spotprent maakten over de profeet Mohammed. De publicatie leidde tot grote woede in verschillende moslimlanden. Westergaard tekende de profeet met een tulband in de vorm van een bom – volgens velen was het de meest controversiële.

Westergaard werd al drie maanden door de politie beschermd, zei hoofdredacteur Carsten Juste van Jyllands-Posten, de krant die de cartoons destijds publiceerde, gisteren. De politie greep gisteren in, omdat ze vonden dat de situatie te gevaarlijk werd. Westergaard, die tegen een tv-zender zei dat hij eerst angst maar later alleen nog woede en verontwaardiging voelde, is inmiddels ondergedoken.

De drie mannen zijn in de nacht van maandag op dinsdag gearresteerd in de buurt van Århus. Volgens de politie zullen de twee Tunesiërs worden uitgewezen omdat zij worden gezien als „een bedreiging van de nationale veiligheid”. De Marokkaans-Deense man is aangehouden op verdenking van schending van de anti-terreurwetgeving. mogelijk wordt hij na verhoor tijdelijk vrijgelaten.

Juste zei dat ook zijn krant de afgelopen tijd herhaaldelijk is bedreigd. In de berichtgeving over het nieuws heeft de krant de cartoon opnieuw afgedrukt. Ook twee andere kranten, Politiken en Berlingske Tidende drukken de cartoon opnieuw af. „Daarmee laten we zien dat terreur niet alleen verwerpelijk is, maar uiteindelijk ook machteloos”, aldus Politiken-hoofdredacteur Toeger Seidenfaden. (AP, Reuters)