Tom Petty toont talent voor een volmaakt refrein

dvd rock Tom Petty: Runnin’ down a dream ****-

dvd rock

Tom Petty: Runnin’ down a dream

In 1974 trok een band met de belachelijke naam Mudcrutch van Florida naar Californië op jacht naar een platencontract. Twee jaar later kwam de eerste Heartbreakers-plaat uit. Ter ere van het dertigjarig bestaan verscheen de dvd Runnin’ down a dream, met vier uur documentaire, een twee uur durend jubileumconcert vanuit thuisbasis Gainesville én een soundtrack-cd.

Daar is zitvlees voor nodig, maar dat is het waard. Dat drie decennia chronologisch navertelde Heartbreakers-historie blijft bloeien komt doordat regisseur Peter Bogdanovich oude en nieuwe interviews, optredens en tourvideo’s zó samen last dat dramatiek en relativering elkaar perfect afwisselen. En het is schitterend te zien met welk nonchalant gemak een volmaakt refrein als dat van The Waiting in Petty’s vingers wordt geboren. Het verklaart de doorbraak van de band eind jaren zeventig, toen volgens de zanger alle grote rockbands hun tijd verdeden met pretentieuze jams en ‘seven minute exercises of bullshit’. De rock ‘n’ roll, folk en country van The Heartbreakers kende slechts één slogan, zegt gitarist Mike Campbell: „Don’t bore us, get to the chorus.”

    • Frank Provoost