Televisie Voorkeur

actualiteiten

EénVandaag. Doekle Terpstra gaat in debat met drie mensen die op Wilders hebben gestemd, n.a.v. zijn opmerking in de Groene Amsterdammer dat hij ontzettend graag de anonieme Wilders-stemmers wilde bereiken. Verder vertelt een man over zijn ervaringen met een internetcursus tegen eenzaamheid. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Aandacht voor de jarige schrijver Jan Siebelink (70). Verder een verslag over de groeiende politieke aandacht voor het dierenwelzijn, niet alleen bij de Partij voor de Dieren. Ne d.2, 20.20-20.50u.

Nova. Verslag van een PvdA-bijeenkomst waarin wordt teruggekeken op een jaar Balkende IV. Verder een gesprek met de Deense cartoonist Kurt Westergaard wiens leven opnieuw werd bedreigd n.a.v. een Mohammed-cartoon. Ook wordt gesproken met de chef cultuur van de Jyllands-Posten, een van de Deense kranten die de cartoon met de bom in de tulband uit protest opnieuw publiceerde. En aandacht voor het rapport van de Commissie Onderwijsvernieuwingen. Ned.2, 22.15-22.40u.

praatprogramma

De wereld draait door. Wouter Bos, minister van financiën en leider van de PvdA over het kabinet Balkende IV. Wat gaat er goed en wat kan er beter? Lange Frans en Baas B. hebben hun nieuwe lied Kamervragen gebaseerd op het verhaal van Defensie-klokkenluider Fred Spijkers. Ze hopen dat het nummer ook echt tot Kamervragen gaat leiden. Organisator Richard Krajicek over het ABN Amro-tennistoernooi dat maandag begint. Sophie Hilbrand is tafeldame. Ned.3, 19.30-20.25u.

Pauw en Witteman. Tweede Kamerlid Jeroen Dijsselbloem (PvdA) over de conclusies van het vandaag gepubliceerde rapport van de Commissie Onderwijsvernieuwingen en poolreizigster Bernice Nootenboom, de eerste Nederlandse vrouw die de zuidpool op ski's heeft bereikt, vertelt over haar ervaringen. Ned.1, 23.10-0.05u.

documentaire

VPRO’s import: Congo river, beyond darkness. Eerste deel van een tweeluik over Afrika zoals het wordt gezien door de Luikse filmmaker Thierry Michel. Een ontdekkingstocht in de voetsporen van Stanley over een traject van 4.670 km tot aan de bron van de Congo-rivier. Een reis van zeven maanden tot diep in het oerwoud, de sporen van oorlog tegemoet. „Ik wil Afrika doorgronden, in zijn cultuur, tradities, in zijn eindeloosheid en universaliteit. Ik wil aantonen dat naast de duisternis en de tragische geschiedenis van dit continent, er ook leven en geluk bestaan; het geluk van rituelen, liederen en dans”. Ned.2, 23.30-00.35u.

informatief

Kaaskoppen & Waterlanders. Ernst Daniël Smid gaat op zoek naar de idealen en drijfveren van mannen en vrouwen die ons land hebben gemaakt tot wat het nu is. De serie is gebaseerd op de Canon van Nederland: een selectie van de vijftig belangrijkste personen en gebeurtenissen die de loop van de vaderlandse geschiedenis in belangrijke mate hebben bepaald. Afl. 1.: Jan Adriaenszoon Leeghwater en Vincent van Gogh. Ned.2, 19.25-19.55u.

Wainwright’s Walks. Tweede deel van vierdelige documentaire over de wandelingen van schrijver Alfred Wainwright (1907-1991) gaat naar Catbells, vroeger een mijnbouwgebied, nu een populaire wandelplek. BBC 2, 20.30-21.00u.

Hoge Bomen pioniers: Gretta Duisenberg. Portret van de vrouw die vanwege haar pro-Palestijnse houding in brede kring vijanden heeft gemaakt. Ned.2, 20.50-21.25u.

Profiel: De smaak van Nederland. Nederlandse consumenten zijn veeleisend: eten moet niet alleen altijd en overal beschikbaar zijn maar ook nog lekker, goedkoop, makkelijk te bereiden en duurzaam. Commentaar van voedseldeskundigen. Ned.2, 22.50-23.30u.

amusement

Andermans veren: Angst. Lachwekkende, ontroerende, bekende en onbekende fragmenten uit de wereld van het cabaret, theater en televisie. Met o.a. Adèle Bloemendaal en Toon Hermans. Ned.2, 21.25-22.00u.

Room 101. Schrijver Abdelkader Benali probeert Jan Jaap van der Wal ervan te overtuigen zijn grootse ergernissen en irriaties voorgoed te laten verdwijnen in kamer 101. Ned.3, 23.35-0.05u.

film

Cinema.nl. Interview met Carlos Reygadas over een liefdesverhaal in mooie beelden Stellet Licht . Verder aandacht voor de nieuwe film van de broers Joel en Ethan Coen, No Country for Old Men naar de gelijknamige roman van Cormac McCarth en de ervaringen van actrice Maryam Hassouni op het internationale filmfestival in Berlijn. Ned.3, 23.20-23.55u.

sport

ZDF Sport Extra. Rechtstreeks verslag UEFA Cupwedstrijd Werder Bremen-Sporting Braga. ZDF, 20.15-22.30u.

NOS UEFA Cup PSV - Helsingborg. Voorbeschouwing op de wedstrijd PSV - Helsingborg, liveverslag van de eerste helft, wedstrijdanalyse, tweede helft en een nabeschouwing. Ned.3, 20.25-23.05u.

Sporza: UEFA Cup. Rechtstreeks verslag van de wedstrijd Anderlecht-Bordeaux, met commentaar van Frank Raes. België 2, Canvas, 20.35-22.47u.