Stap van zaal naar strand is groter dan je denkt

Beachvolleyballers worden steeds beter. Mede dankzij bondscoach Bert Goedkoop (51), die is uitgekeken op de zaal. „Bij de laatste Spelen in Athene was de tribune voor driekwart onbezet.”

Merel Mooren heeft met haar partner op weg naar de Spelen voor haar eigen programma gekozen. Foto Hollandse Hoogte Merel Mooren ging met Rebekka Kadijk haar eigen weg. Nu maken ze kans op ‘Peking’. Foto Hollandse Hoogte Nederland. Scheveningen, 12-08-2007, Nestea Beachvolleybal. Merel Mooren bijt in het zand, maar de bal is al uit haar bereik. Foto: Jiri Buller/Sportbeeld/Hollandse Hoogte. Büller, Jiri;Hollandse Hoogte

De scepsis rond Bert Goedkoop is twee jaar na zijn aanstelling als bondscoach van de beachvolleyballers grotendeels verdwenen. Waar speler Sander Mulder zich destijds openlijk afvroeg wat een zaalcoach op het strand te zoeken had, prijst Michel Everaert hem nu de hemel in. Het is volgens de manager van Beach Team Holland voornamelijk aan Goedkoops professionaliteit te danken dat de beachvolleyballers komende zomer op hoog olympisch niveau naar de Spelen in Peking kunnen vertrekken.

Om de vooruitgang te onderstrepen toonde Goedkoop gistermiddag, bij de bekendmaking van het olympische traject voor de beachvolleyballers, een diagram waarin de prestaties in 2007 van de drie mannenteams met aspiraties voor ‘Peking’ tot uitdrukking werden gebracht. Het lijnenspel toonde veel uitschieters naar boven, vooral van het team Reinder Nummerdor en Richard Schuil. Het succesvolle duo wordt in Peking als de nummer zes van de wereld tot de kanshebbers op een medaille gerekend. Dat geldt minder voor Emiel Boersma/Bram Ronnes en Jochem de Gruijter/Gijs Ronnes, teams die lager in de ranking staan en in hevige strijd zijn gewikkeld om de tweede Nederlandse plaats op de Spelen.

Goedkoop mag prat gaan op zijn werk, de vooruitgang bij de vrouwen is gestagneerd en hij heeft niet alle ploegen binnen Beach Team Holland weten te houden. Jochem de Gruijter en Gijs Ronnes vertrokken om hun eigen weg te kunnen bepalen. Dat deden bij de vrouwen eerder al Rebekka Kadijk en Merel Mooren, die moeite hadden zich te schikken naar de regels van de nationale selectie, hun eigen programma wilden samenstellen, maar vooral geen afscheid wilden nemen van hun coach Debora Schoon-Kadijk.

Ondanks de breuk met Beach Team Holland staan Kadijk en Mooren op de geschoonde ranking bij de 24 ploegen die naar de Olympische Spelen mogen. Naar het zich laat aanzien zijn zij in augustus de enige Nederlandse vrouwenploeg in Peking; de overige teams lijken kansloos. Goedkoop is daar helder over: „Wie van de andere vrouwen ook maar een kans op de Spelen wil maken, zal er bij de eerste toernooien in de World Tour moeten staan. Maar het zal moeilijk worden de kwalificatie te overleven, zeker in een olympisch jaar.”

Met zijn verleden als bondscoach van zowel het nationale vrouwen- als mannenteam komt Goedkoops aanwezigheid op het strand wezensvreemd over. De coach begrijpt dat en geeft ook toe dat de stap groot was. Maar intussen heeft Goedkoop zich de kennis en kunde van een beachvolleybalcoach eigen gemaakt. En waar zijn knowhow tekortschiet, gaat Goedkoop te biecht bij deskundigen. Hij schakelt onder anderen Henk Kraaijenhof in, die deskundig is bij het hanteren van stress en op het gebied van voeding. En recentelijk heeft Goedkoop bij de Universiteit Maastricht een aantal testverzoeken ingediend. Zo wil hij graag dat er onderzoek wordt gedaan naar het bewegen in zand.

Goedkoops strakke hand is ook zichtbaar in het programma dat de beachteams in aanloop naar de Spelen krijgen opgelegd. Daarin is periodisering de leidraad. „Om de spelers zowel fysiek als mentaal op tijd rust te geven”, verklaart Goedkoop. „Je kunt niet ongestraft elke week een toernooi spelen. Vorig jaar is gebleken hoe succesvol we dankzij periodisering zijn geweest. En wie kiest voor het prijzengeld zal voor een andere begeleiding moeten kiezen.”

Na de Olympische Spelen wordt het accent bij Beach Team Holland verlegd naar de opleiding. Het is de bedoeling dat talenten zo rond hun zestiende voor beachvolleybal kiezen en worden opgenomen in de olympische trajecten naar de Spelen van 2012 (Londen) en 2016. De tijd dat vanuit de zaal gemakkelijk kon worden overgestapt naar het strand is volgens de bondscoach voorbij. Beachvolleybal is volgens hem een spel dat specialistische vaardigheden vereist. „In vergelijking met de zaal is beachvolleybal zeer technisch. Het is gewoon een moeilijk spel. Dat vind ik er zo interessant aan.”

Het spel in de zaal ging hem ook steeds meer tegenstaan, zegt Goedkoop. Dat was een andere reden zijn vizier op het beachvolleybal te richten. „Bij de laatste Spelen in Athene keek ik naar een tribune die voor driekwart onbezet was. Dat was voor mij de ommekeer. Moet je kijken hoeveel mensen naar wedstrijden op het strand komen kijken. Er wordt vrijwel altijd voor volle tribunes gespeeld, hoe slecht het weer ook is. Daar geniet ik van.”