Spielberg breekt met Peking om Darfur

De Amerikaanse regisseur Steven Spielberg heeft zich gisteren aangesloten bij bekende Darfur-activisten en zich teruggetrokken als artistiek adviseur van de Olympische Spelen die China deze zomer organiseert. Spielberg ondertekende in het kader van de ‘Wereldwijde Dag voor Actie’, die gericht is op Darfur, samen met Nobelprijswinnaars, Olympische sporters en Hollywoodsterren een open brief aan de Chinese president Hu Jintao.

Volgens de filmregisseur zou Peking meer moeten doen om de Soedanese regering te bewegen het geweld in haar westelijke provincie Darfur te stoppen. China heeft onder meer grote oliebelangen in Soedan. In Darfur zijn sinds het begin van de strijd in 2003 naar schatting 200.000 doden gevallen en zijn circa 2,5 miljoen mensen op de vlucht.

„De Soedanese regering is de hoofdverantwoordelijke voor de aanhoudende misdaden, maar de internationale gemeenschap en China in het bijzonder zouden meer moeten doen. China’s economische, militaire en diplomatieke banden met de Soedanese regering maken dat het kan en moet aandringen op verandering”, aldus Spielberg in een verklaring.

In april schreef Spielberg ook al een brief aan Hu over Darfur met het verzoek om een ontmoeting. Daar kreeg hij naar eigen zeggen nooit antwoord op.

Onder andere de Amerikaanse regering noemt het geweld in Darfur ‘genocide’. Spielberg, die zelf van joodse komaf is, maakte verscheidene films over de jodenvervolging en richtte de Shoah Foundation op die getuigenissen van duizenden Holocaust-overlevers op video vastlegt. ( Reuters)