Russische jager boven Japan

Een Russische bommenwerper is zaterdag drie minuten lang het Japanse luchtruim ten zuiden van Tokio binnengedrongen. De Japanse regering stuurde er direct 22 gevechtsvliegtuigen op af. De Russische luchtmacht ontkent dat sprake is van schending van het Japanse luchtruim. Diezelfde dag onderschepten Amerikaanse gevechtsvliegtuigen in de Stille Oceaan twee Russische bommenwerpers die op ongebruikelijk korte afstand van een Amerikaans oorlogschip vlogen. Het is voor het eerst sinds 2004 dat Russische Toepolevs zo dicht bij een Amerikaans oorlogsschip hebben gevlogen. Met de vluchten buiten zijn eigen territorium wil Rusland de wederopleving van zijn grootmachtstatus benadrukken. In reactie op dit spierballenvertoon heeft de NAVO Rusland verzocht in het vervolg van tevoren te waarschuwen als het militaire oefeningen buiten zijn grondgebied houdt.