Recordwinst Arcelor Mittal door stijgende staalprijs

Stijgende staalprijzen en een reeks overnames hebben de resultaten van staalconcern Arcelor Mittal afgelopen jaar naar een recordniveau gebracht. Het bedrijfsresultaat voor 2007 bedroeg 19,4 miljard dollar (13,3 miljard euro), een stijging van 27 procent ten opzichte van vorig jaar. De nettowinst steeg met 30 procent ten opzichte van 2006 naar 10,3 miljard dollar. Dat blijkt uit de vandaag in Luxemburg gepresenteerde jaarcijfers.

Het grootste staalconcern ter wereld profiteert vooral van de snelgroeiende vraag naar staalproducten in opkomende economieën zoals China, zei topman Lakshmi Mittal tijdens een persconferentie. Die toename stuwt de staalprijs in hoog tempo omhoog. Afgelopen jaar bereikte de prijs recordhoogten.

Het concern ziet de winst ook toenemen door de overnames die het bedrijf afgelopen jaar deed. In 2007 stonden 35 acquisities gepland waarvan er 14 inmiddels zijn afgerond. Zo deed Arcelor Mittal overnames in Egypte, kocht het voor 720 miljoen dollar drie mijnen in Rusland en werkt het aan een mijnproject in het Afrikaanse Mauretanië. De totale investeringen bedroegen in 2007 5,4 miljard dollar. Voor 2008 staat nog eens 3,7 miljard aan investeringen gepland.

De resultaten zijn verder beïnvloed door kostenbesparingen als gevolg van de fusie tussen Arcelor en Mittal halverwege 2006. In 2007 is 1,4 miljard dollar aan synergievoordelen behaald, iets minder dan voorspeld.

Volgens topman Mittal heeft het staalbedrijf last gehad van de (eveneens) stijgende prijzen van grondstoffen (ijzererts, steenkool). Voor een deel wist het dit effect echter uit te schakelen, doordat het concern zelf mijnen heeft. Arcelor Mittal haalt bijna de helft van zijn grondstoffen uit eigen mijnen.

De omzet van het staalconcern groeide in 2007 naar 105,2 miljard dollar. Het jaar daarvoor was dat dat 88,5 miljard. De staalleveranties daalden in 2007 overigens licht, van 110,5 miljoen ton in 2006 naar 109,7 miljoen ton.

Voor 2008 is Mittal positief. Hij verwacht een bedrijfsresultaat van 4,8 miljard dollar in het eerste kwartaal. De resultaten lagen iets onder de verwachtingen van beleggers. Op de Amsterdamse beurs was het aandeel rond het middaguur met 5,2 procent gedaald ten opzichte van de slotkoers van gisteren, naar 46,60 euro. Beleggers zouden vooral teleurgesteld zijn in de groeiverwachting voor 2008.