Polanski kerft zelf die snee in Jack Nicholsons neus

Chinatown.Regie: Roman Polanski € 9,99 *****

dvd

Chinatown.

Regie: Roman Polanski € 9,99

Scenarioschrijver Robert Towne illustreert in een interview op de dvd van Chinatown (1974) hoe simpel en moeilijk het schrijven van een goede scène is. „Op de een of andere manier leek het me gewoon een goed idee om de neus te beschadigen van een detective die overal zijn neus insteekt.” Ja, zo simpel is het, maar niemand kan voorspellen of het inderdaad briljant uitpakt om de hoofdpersoon driekwart van de film met een bloederig gaasje op de neus te laten rondlopen.

Dat Polanski zelf die snee in Jack Nicholsons neus kerft, is geen toeval: je hebt een regisseur met finesse nodig om een fantastisch script te verfilmen. Een andere meesterzet is om de film-noir-intrige rond een waterproject in jaren 30-Los Angeles geheel door de ogen van Nicholson te volgen. Dus als hij flauwvalt wordt het beeld zwart, waarna Faye Dunaway onscherp voor onze ogen verschijnt.

Zij lijkt een zwarte weduwe maar zoals zoveel in Chinatown blijkt die aanname niet te kloppen. Nicholsons vertroebelde blik wordt de onze. Alsof die niet al onscherp genoeg was.