Poetin dreigt Oekraïne: blijf buiten de NAVO

Rusland zou volgens de Russische president Poetin kernraketten op Oekraïne kunnen gaan richten als die voormalige Sovjetrepubliek lid wordt van de NAVO en stationering van Amerikaanse antiraketraketten op zijn grondgebied toestaat.

Het is het meest vergaande dreigement dat Rusland tot nu toe heeft geuit ten aanzien van het Oekraïense verlangen lid te worden van het westers bondgenootschap.

Poetin deed zijn uitspraken tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Oekraïense president Viktor Joesjtsjenko, na drie uur durende crisisonderhandelingen over het aflossen door Oekraïne van een schuld van 1,5 miljard dollar aan het Russische staatsgasbedrijf Gazprom.

Op de vraag van een journalist hoe Rusland over een eventueel NAVO-lidmaatschap van Oekraïne dacht, antwoordde Poetin dat die stap de soevereiniteit van het land zou beperken. „Het is natuurlijk Oekraïne’s eigen binnenlandse proces”, zei Poetin, die tijdens zijn antwoord steeds opgewondener werd. „En we hebben het recht niet om ons daarmee te bemoeien, en we zullen dat ook niet doen, maar Rusland zou zich kunnen afvragen of er vergeldingsacties nodig zijn.” En even later: „Het is beangstigend, niet alleen om er over te spreken, maar zelfs om over te denken dat, in reactie op zulke ontwikkelingen, Rusland zijn kernkoppen op Oekraïne zal moeten richten.”

Een zichtbaar gespannen president Joesjtsjenko zei dat Oekraïne het recht heeft zijn eigen buitenlandse- en defensiepolitiek te voeren. Ook merkte hij op dat de Oekraïense grondwet buitenlandse bases op zijn grondgebied verbiedt.

Eerder gisteren waren Rusland en Oekraïne het eens geworden over de betaling van de gasrekening aan Gazprom. Het Russische staatsgasbedrijf dreigde aanvankelijk de gaskraan naar Oekraïne deels dicht te draaien als de schuld niet voor gistermiddag vier uur was betaald. Het dreigement veroorzaakte lichte paniek binnen de EU, die een herhaling vreesde van de situatie van januari 2006 toen Rusland de gaskraan naar Oekraïne enige tijd dichtdraaide en Europa verstoken bleef van Russisch gas. Gisteren is besloten het Russische gas in het vervolg rechtstreeks aan Oekraïne te leveren en geen gebruik meer te maken van transporteur RosUkrEnergo, een joint venture tussen Gazprom en twee Oekraïense zakenlieden.