Plan voor nooddienst met 700 huisartsen

Amsterdam. Zeker vier Nederlandse artsen hebben zich gisteren per e-mail gemeld bij Arnold Verhoeven in Zuid-Frankrijk na een bericht in het Algemeen Dagblad. ”Ze willen allemaal werken bij mijn nog op te richten dienst SOS Artsen in Nederland”, vertelt hij telefonisch. Verhoeven wil binnen een half jaar een dienst met 700 huisartsen uit de grond stampen die patiënten in noodgevallen binnen een uur - dag en nacht - een huisarts levert. In Frankrijk bestaat zo`n dienst al veertig jaar. Verhoeven zegt dat huisartsen in Nederland vrijwel nooit meer bij patiënten thuis komen, laat staan `s nachts. ”Iedereen ergert zich daaraan. Je hebt geluk als je een huisarts na drie uur `s middags kunt bereiken.” Volgens Verhoeven zijn Zorgverzekeraars Nederland, het ministerie van Volksgezondheid, en de Nederlandse Zorg Autoriteit enthousiast over zijn plan.