Nationale ramp in Bolivia

Een man loopt langs kippen die gered konden worden van de wateroverlast waarmee de Boliviaanse stad Trinidad en omgeving kampen. Foto Reuters A man walks near rescued poultry in the flooded city of Trinidad, some 500 km (310 miles) northeast of La Paz, February 12, 2008. Flooding and torrential rains have killed dozens of people in Bolivia since November, wrecking highways, crops and thousands of homes in the impoverished country, officials said. The flooding is blamed on the La Nina weather phenomenon in the Pacific Ocean, which has exacerbated Bolivia's rainy season. REUTERS/David Mercado (BOLIVIA) REUTERS

De Boliviaanse president Evo Morales heeft gisteren de overstromingen in het oostelijke laaggelegen jungledepartement Beni tot ‘nationale ramp’ verklaard.

Een deel van de provinciehoofdstad Trinidad (86.000 inwoners) staat al onder water. Dijken die op een ringweg rond de stad zijn aangelegd, dreigden de afgelopen dagen te bezwijken. Voor de komende dagen zijn bovendien meer hevige regenbuien voorspeld.

Het oosten van Bolivia kampt sinds november vorig jaar met de overstromingen, waarbij tot nu toe tientallen mensen om het leven zijn gekomen. Oorzaak is de overvloedige regenval, die het gevolg is van het weersysteem La Niña, een tijdelijk afkoeling van wateren in de Pacifische Oceaan.

Van politici uit de oostelijke departementen kreeg president Morales de afgelopen weken het verwijt dat zijn regering te weinig hulp biedt. Zij behoren veelal tot de rechtse oppositie met wie president Morales sinds zijn aantreden in 2006 een felle machtsstrijd uitvecht over meer regionale autonomie. Morales verweet hen op zijn beurt dat ze hun campagne hiervoor ook in tijden van rampspoed voortzetten.

Door de overstromingen tot nationale ramp te verklaren, moet het makkelijker worden hulpgelden voor het getroffen gebied los te krijgen. Morales bracht gisteren een bezoek aan Trinidad. (AP)