Nationale ramp in Bolivia

De Boliviaanse president Evo Morales heeft gisteren de overstromingen in het oostelijke laaggelegen jungledepartement Beni tot ‘nationale ramp’ verklaard.

Een deel van de provinciehoofdstad Trinidad (86.000 inwoners) staat al onder water. Dijken die op een ringweg rond de stad zijn aangelegd, dreigden de afgelopen dagen te bezwijken. Voor de komende dagen zijn bovendien meer hevige regenbuien voorspeld.

Het oosten van Bolivia kampt sinds november vorig jaar met de overstromingen, waarbij tot nu toe tientallen mensen om het leven zijn gekomen. Oorzaak is de overvloedige regenval, die het gevolg is van het weersysteem La Niña, een tijdelijk afkoeling van wateren in de Pacifische Oceaan.

Van politici uit de oostelijke departementen kreeg president Morales de afgelopen weken het verwijt dat zijn regering te weinig hulp biedt. Zij behoren veelal tot de rechtse oppositie met wie president Morales sinds zijn aantreden in 2006 een felle machtsstrijd uitvecht over meer regionale autonomie. Morales verweet hen op zijn beurt dat ze hun campagne hiervoor ook in tijden van rampspoed voortzetten.

Door de overstromingen tot nationale ramp te verklaren, moet het makkelijker worden hulpgelden voor het getroffen gebied los te krijgen. Morales bracht gisteren een bezoek aan Trinidad. (AP)