Muziek speciaal voor gsm

Na het succes van het tot een ringtone bewerkte liedje, is er nu de eerste speciaal-voor-mobiele-telefoon gemaakte muziek. Initiator is de Amerikaanse muzikant/producer Timbaland.

Timbaland maakt liedjes die exclusief te beluisteren zullen zijn via het mobiele telefoon-abonnement van Verizon, een Amerikaanse provider. De nummers worden verspreid via V-cast, het ‘entertainment-kanaal’ van Verizon. Daarmee kun je op een telefoon clips bekijken en muziek beluisteren.

Als motivatie voor het plan, noemt Timbaland het idee dat „tegenwoordig niet iedereen meer naar cd’s luistert, maar wel een mobiele telefoon bij zich heeft.” Timbaland, bekend van zijn samenwerking met Justin Timberlake en Missy Elliot, zal dit jaar iedere maand een nieuw liedje maken dat binnen een paar dagen beschikbaar is als download en ringtone voor Verizon-telefoons. Per maand zal hij daarvoor samenwerken met een andere artiest, zoals Keri Wilson, rockgroep Paramore en rockzanger Chris Cornell.

Volgens Timbaland is hij daarmee de eerste muzikant die speciaal voor de telefoon componeert. Hij is enthousiast over de snelheid waarmee zijn werk de luisteraar bereikt, en ziet dit als een „nieuwe toepassing voor muziek”, nu cd’s minder interessant worden om uit te brengen. Opvallend genoeg spreekt hij nog wel in ‘ouderwetse’ cd-termen. Zo heeft hij het steeds over zijn ‘eerste mobiele album’. Of de liedjes uiteindelijk samen als ‘album’ worden uitgebracht, is nog onzeker.