McFerrin huisartiest op North Sea Jazz

De Amerikaanse stemkunstenaar, koor- en orkestleider Bobby McFerrin is de ‘Artist in Residence’ van het 33e North Sea Jazz Festival, dat dit jaar op 11,12 en 13 juli met vijftien podia in Ahoy Rotterdam plaatsvindt. McFerrin treedt met verschillende formaties op, onder meer met de NDR Bigband, liet de festivalorganisatie gisteren weten. De a capella vocalist heeft zich breed ontwikkeld in de jazz, pop, folk, klassiek en wereldmuziek en maakte naam met zijn geïmproviseerde soloconcerten en zijn eigen koor Voicestra.

Ook de Canadese jazz-zangeres/pianiste Diana Krall, die tien jaar geleden voor het laatst met haar band op North Sea Jazz optrad, en de Amerikaanse gitarist Pat Metheny spelen dit jaar op het driedaagse festival. Metheny, een van de meest invloedrijke allround muzikanten van de afgelopen dertig jaar, treedt onder meer op met vibrafonist Gary Burton. Net als de vorige jaren is een deel van het aanbod ondergebracht in speciale themaprogramma’s.

NRC Handelsblad is de nieuwe mediapartner van het North Sea Jazz Festival. Deze krant en het muziekfestival verbinden zich voor drie edities aan elkaar. De samenwerking brengt volgens Gert Jan Oelderik, uitgever van NRC Handelsblad, ‘synergie in bereik en inhoud’. De krant maakt onder andere een speciale bijlage en organiseert diverse lezeracties. Volgens het festival is NRC Handelsblad al jaren één van de meest gelezen kranten onder het festivalpubliek. „Een geweldige match waarop we heel trots zijn”, aldus directeur Jan Willem Luyken. De afgelopen jaren was de Telegraaf de sponsor.

North Sea Jazz vond in 2006 een nieuw huis in Ahoy Rotterdam. De verhuizing, na dertig jaar Den Haag, deed veel stof opwaaien, zowel bij musici als het Haagse gemeentebestuur. Door de sloop van essentiële zalen in het oude Nederlands Congrescentrum zag het festival zijn enige overlevingskans in het aanbod van Rotterdam, dat er alles aan deed het festival met zijn enorme bereik binnen te halen.

Vorig jaar trok het evenement 67.000 bezoekers. Het programma van komend festival wordt op 7 mei bekend gemaakt.