Leider van Hezbollah gedood

Imad Mughniyeh, een van de oprichters van de fundamentalistisch-shi’itische beweging Hezbollah, is gisteravond bij een explosie in de Syrische hoofdstad Damascus om het leven gekomen. Mughniyeh stond op de lijst van meest gezochte terroristen van de Verenigde Staten. Hezbollah beschuldigt de Israëlische geheime dienst van de moord. Als die claim klopt, dan is de aanslag de tweede actie van Israël op Syrisch grondgebied in een half jaar tijd. Vorig jaar september bombardeerde de Israëlische luchtmacht een vermeende nucleaire basis in Syrië. Israël ontkent betrokken te zijn. Mughniyeh, die ondergedoken was, coördineerde als chef veiligheidszaken van Hezbollah in de jaren tachtig een groot aantal aanslagen, ontvoeringen en enkele vliegtuigkapingen. De Verenigde Staten zochten hem onder meer voor zijn rol in een bomaanslag in Beiroet in 1983 op het hoofdkwartier van de Amerikaanse marine (243 doden). Hij zou ook betrokken zijn geweest bij de aanslag op de Israëlische ambassade in Argentinië in 1992 (29 doden). (AFP, AP)