‘Kernraketten op Oekraïne’

De Russische president Poetin heeft gedreigd kernraketten op Oekraïne te richten als het land lid wordt van de NAVO en een Amerikaans anti-raketschild toestaat op zijn grondgebied. Dat zei Poetin gistere na een gesprek met de Oekraïense president Victor Joesjtsjenko. Het dreigement was het zwaarste tot nu toe sinds de voormalige Sovjetstaat lid wil worden van de NAVO. „Het is niet alleen eng om erover te praten, maar zelfs om erover na te denken dat in reactie op de plaatsing van het raketschild – en het is niet uit te sluiten dat dat gebeurt – Rusland zijn raketten op Oekraïne moet richten”, zei Poetin. Joesjtsjenko antwoordde dat Oekraïne zijn eigen plan trekt en dat de grondwet sowieso geen buitenlandse militaire bases toestaat. De VS zijn voorlopig van plan het anti-raketschild in Tsjechië en Polen te plaatsen. In april vergaderen de NAVO-landen over de toetreding van Oekraïne. Ook Poetin, die fel tegen is, zal hierbij aanwezig zijn. (AP)