Joop van den Ende krijgt geen auto

En toen viel nummer 36. Gejuich in huize Van den Ende te Baarn. Hoofdbewoner Joop van den Ende streepte met dit winnende getal zijn bingokaart vol. Daarbij won hij, bij de trekking van afgelopen zondag, een van de vier hoofdprijzen van de Sponsor Bingo Loterij: een auto.

De bekende televisie- en theaterproducent zal de sleutels van de Mitsubishi Colt echter niet ontvangst mogen nemen. Dat is tegen de reglementen van de loterij, waaraan hij organisatorisch gelieerd is. Van den Ende, die zich dagelijks laat rijden in een BMW, is commissaris bij Nova Media, het bedrijf dat de Sponsor Loterij organiseert.

Voor medewerkers, bestuursleden en commissarissen geldt dat zij wel mogen meedoen aan de loterij, maar bij winst prijzen boven de 5.000 euro niet mogen houden. De auto die Van den Ende heeft gewonnen is minimaal 10.667 euro waard.

In plaats van de auto krijgt de mediamiljardair (geschat vermogen: 1,5 miljard) nu een cheque uitgereikt van dat maximum van 5.000 euro. Dat, zo liet hij gisteren weten, zal hij overmaken naar zijn eigen goede doel, de Van den Ende Foundation.

Een woordvoerder van Van den Ende zegt dat de winnaar zelf wel om de bewuste bingokaart heeft kunnen lachen. „Hij doet niet mee aan de loterij om te winnen, maar om het goede doel te steunen.”