Internet Weblog van de dag

Lees meer en schaak zelf mee op nrc.nl/schaken

Bundesligaschaak. Grootmeester Hans Ree schrijft over Nederlandse schakers in de Bundesliga. „Daniel Stellwagen liet het afgelopen weekeinde de Nederlandse competitie voor wat hij was om zowel zaterdag als zondag voor zijn club Aljechin uit Solingen te kunnen spelen. Zijn Nederlandse club, het Hilversums Schaakgenootschap, moest zaterdag tegen Het Witte Paard-Sas van Gent en kon het wel zonder hem af. In Duitsland moest Stellwagen aantreden tegen Peter Svidler, vijfvoudig kampioen van Rusland; een zware taak waarmee meer eer te behalen was en waarschijnlijk ook meer geld dan in Sas van Gent. Stellwagen won, maar zijn club verloor op het nippertje. Het was ook wel een geweldig team dat Baden-Baden in de strijd wierp. Kijk naar het rijtje van reuzen en huiver over hun kracht: Svidler, Shirov, Carlsen, Bacrot, Nisipeanu, Harikrishna, Nielsen en pas aan het laatste bord een Duitser, Philip Schlosser. Ze hadden ook nog Anand kunnen opstellen, maar die was kennelijk verhinderd. Aljechin uit Solingen is een beetje een Nederlandse club, want behalve Stellwagen speelden ook Sipke Ernst en de Bosnische Leiderdorper Predrag Nikolic in het team. De Duitse competitie is een welkome bron van inkomsten voor schakers uit heel Europa, zelfs in de wat lagere regionen.”

Lees meer en schaak zelf mee op nrc.nl/schaken